W jaki sposób prowadzić zdrowy styl życia? Przede wszystkim należy codziennie zadbać o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną, skończyć z używkami oraz zapewnić organizmowi odpowiednią ilość snu i relaksu. Warto nauczyć się także radzić we właściwy sposób ze stresem i pamiętać o regularnym wykonywaniu badań profilaktycznych. Jeśli będziemy przestrzegać podstawowych zasad zdrowego stylu życia, nasze […]
Czytaj dalejBlog
żyj zdrowo

opublikowano 05.02.2020
Rozgrzewające przyprawy na zimowe wieczory
Korzystanie z rozgrzewających przypraw i ziół to świetny sposób na to, aby w naturalny sposób wspierać proces leczenia infekcji typowych dla okresu jesiennego i zimowego. To także sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne wieczory. Rośliny tego typu hamują rozwój chorobotwórczych bakterii, wzmacniają odporność, mają więc nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Rozgrzewające przyprawy przyspieszają także tempo […]
Czytaj dalej
opublikowano 27.01.2020
Zapotrzebowanie na zdrową dietę
W czasach, kiedy świat pędzi do przodu i zabiera ze sobą w tym szalonym tempie ludzi, zaczyna brakować czasu na czerpanie przyjemności z gotowania, nie wspominając o przygotowywaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków. Szukając rozwiązania dla tego problemu, firmy dietetyczne opracowały plany dostarczania dla swoich klientów zestawów przygotowanych zgodnie z indywidualnymi wytycznymi, zawierających pięć i więcej […]
Czytaj dalej
opublikowano 17.01.2020
Catering dietetyczny – jak wybrać catering w chorobach układu pokarmowego?
Od kilku lat catering dietetyczny cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród Polek i Polaków. Dlatego na rynku usług cateringowych działa coraz więcej podmiotów zajmujących się właśnie cateringiem dietetycznym. Firmy specjalizujące się w tego typu usługach, prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych ofert dla swoich klientów. Propozycji z zakresu cateringu dietetycznego na polskim rynku jest naprawdę […]
Czytaj dalej
opublikowano 09.08.2019
Czym jest laktoza?
Laktoza jest to cukier mleczny obecny w mleku ssaków, zatem w mleku krowim, owczym czy też kozim oraz w produktach mlecznych. Z chemicznego punktu widzenia laktoza jest dwucukrem składającym się z cukrów prostych. Nie może być jednak bezpośrednio wchłonięta przez organizm z układu pokarmowego, dlatego musi ulec rozłożeniu do cukrów prostych: glukozy i galaktozy na […]
Czytaj dalej
opublikowano 09.08.2019
Nasiona chia kontra siemię lniane
Siemię lniane – nasiona lnu zwyczajnego Nasiona siemienia lnianego są to drobne, płaskie i brązowoszare. Mają sporo białka, węglowodanów, w tym głównie błonnik, a także dużo tłuszczów. Są również prawdziwą kopalnią kwasów tłuszczowych omega 3, a zwłaszcza kwasu α-linolenowego (ALA), będącego prekursorem EPA (kwasu eikozapentaenowego) oraz DHA (kwasu dokozaheksaenowego). Nasiona chia inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej […]
Czytaj dalej
opublikowano 17.07.2019
Czym można zastąpić produkty mięsne? Dieta pudełkowa wegetariańska.
Na przestrzeni ostatniej dekady znacznie wzrosła liczba osób, które zrezygnowały z mięsa w swoich jadłospisach. To niemała zmiana dla naszego organizmu, któremu powinniśmy dostarczyć odpowiednią dawkę białka w postaci roślinnych zamienników. Naprzeciw oczekiwaniom nowicjuszy w temacie wegetarianizmu wychodzi catering dietetyczny. To świetny sposób na wdrożenie takich zmian w swojej diecie! Białko roślinne Porozmawiajmy nieco o […]
Czytaj dalej
opublikowano 13.06.2019
Otyłość u dzieci – jak jej uniknąć? Kilka porad dla rodziców.
Temat dotykający zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wzbudzający wiele kontrowersji i burzliwej wymiany zdań. Choć nie zawsze wiemy jak z tym walczyć, zazwyczaj wiemy jak to usprawiedliwiać. Mowa o otyłości – chorobie cywilizacyjnej XXI wieku. O tym, jak jej uniknąć u naszych pociech, a także jakie nawyki żywieniowe wprowadzać od najmłodszych lat. Bez względu na […]
Czytaj dalej