Catering dietetyczny, całodniowy | Fit King Olsztyn

Blog

żyj zdrowo

Rozgrzewające przyprawy na zimowe wieczory

opublikowano 05.02.2020

Rozgrzewające przyprawy na zimowe wieczory

Korzystanie z rozgrzewających przypraw i ziół to świetny sposób na to, aby w naturalny sposób wspierać proces leczenia infekcji typowych dla okresu jesiennego i zimowego. To także sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne wieczory. Rośliny tego typu hamują rozwój chorobotwórczych bakterii, wzmacniają odporność, mają więc nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Rozgrzewające przyprawy przyspieszają także tempo przemiany energii są więc polecane osobom odchudzającym się. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów przypraw, z których na pewno warto skorzystać?

Imbir

imbir

Imbir jest bardzo uniwersalną przyprawą na wiele przypadłości. Swoje drogocenne właściwości zdrowotne zawdzięcza dużym ilościom olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: borneol, cytral, cyneol aldehydy i kamfen.

Aldehyd gingerol odpowiada za specyficzny, ostry smak imbiru, dzięki któremu przyprawa ta świetnie rozgrzewa organizm. Kłącze tej rośliny cenione jest ze swojego pozytywnego oddziaływania na układ pokarmowy. Pobudza znacznie wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa rozkurczowo na mięśnie i jest bardzo efektywnym środkiem wiatropędnym. Imbir stosowany jest także w celu ułatwienia trawienia i pobudzenia apetytu. Przeciwdziała porannym nudnościom, w pierwszych miesiącach ciąży, sprawdza się także doskonale w przeciwdziałaniu wymiotom w przypadku choroby lokomocyjnej. Roślina ta z pewnością powinna znaleźć się w każdym domu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż świetnie rozgrzewa, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

To doskonały sposób na przeziębienie, ból gardła i grypę. Odznacza się silnym działaniem antybakteryjnym oraz antywirusowym. Jego właściwości przeciwbólowe były od wielu wieków stosowane w medycynie azjatyckie przy leczeniu bólów głowy. Według wyników badań imbir skutecznie zapobiega uciążliwym migrenom głowy. Warto korzystać z imbiru nie tylko podczas zimowych wieczorów w celu rozgrzania, ale także spożywać niewielką ilość tej przyprawy codziennie, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Chilli

chili

Działanie rozgrzewające papryczki chili jest znane praktycznie każdemu, jednak nie wszyscy wiedzą, iż swój pikantny smak zawdzięcza kapsaicynieKapsaicyna wpływa na proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organizmie, przez co dochodzi do przyspieszenia tempa przemiany materii. Chili wzmaga także spalanie tkanki tłuszczonej.

Papryczka chili dzięki zawartej w niej kapsaicynie działa w sposób ochronny na serce, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzi bóle nerwowe oraz nawracające migreny. Chili jest bogate w witaminę C, witaminę A, B6, żelazo, magnes, potas oraz mangan. Papryczki chili co ważne, są niskokaloryczne i mają w sobie sporą dawkę błonnika. Kapsaicyna ma świetny wpływ w procesie zwalczania wrzodów żołądka, wspomaga układ krążenia, wpływa na odporność organizmu, a także zmniejsza poziom cholesterolu.

Jeśli zastanawiamy się nad doborem rozgrzewających przypraw, z pewnością nie powinno w nich zabraknąć właśnie papryczki chili, która nie tylko skutecznie rozgrzewa organizm, ale także wykazuje wiele drogocennych właściwości zdrowotnych.

Kumin

kmin rzymski

Kumin, czyli kmin rzymski jest to przyprawa pochodząca z Egiptu. To doskonałe źródło żelaza, przez to kumin zapobiega oraz wspomaga leczenie anemii. Oprócz tego kumin, z uwagi na wysoką zawartość żelaza, witaminy C oraz A ma bardzo dobry wpływ na układ odpornościowy, warto więc sięgać po niego podczas zimowych wieczorów. Kmin rzymski obniża także poziom cholesterolu we krwi i wspomaga układ trawienny. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, iż kumin obniża również poziom cukru we krwi. U wielu osobników zauważono także obniżenie poziomu mocznika we krwi, zwiększenie wydzielanie insuliny i utratę masy ciała. Kmin rzymski to drogocenna przyprawa charakteryzująca się działaniem przeciwzapalnym, moczopędnym oraz napotnym. Owoce kuminu odpowiadają za wspomaganie pracy serca i układu oddechowego, pobudzają także do pracy metabolizm, więc po tą przyprawę powinny także sięgać osoby na diecie. Decydując się na catering dietetyczny w Fit King Gdańsk, z pewnością w wielu posiłkach znajdziemy właśnie  przyprawę. Dieta pudełkowa bazuje na zdrowych produktach spożywczych, w tym także na przyprawach.

Cynamon

cynamons

Cynamon to przyprawa bardzo znana w naszym kraju, z której korzystamy zwłaszcza w okresie świątecznym. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim, korzennym zapachem, dodany do napoju doskonale rozgrzewa organizm. Cynamon jest źródłem wielu cennych substancji zdrowotnych, a za najważniejszy z nich uważany jest aldehyd cynamonowy, który odznacza się właściwościami antynowotworowymi i epikatechina, która skutecznie zapobiega rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Oprócz tego przyprawa ta należy do grupy termogeników, czyli substancji odpowiadających za przyspieszenie przemiany materii oraz spalanie tłuszczu. Działanie rozgrzewające zawdzięcza zawartym w nim olejkom eterycznym. Wspomaga prawidłowe trawienie i oczyszcza ustrój z nagromadzonych w nim toksyn. To właśnie dzięki niemu, odchudzanie staje się bardziej skuteczne. Bardzo dużą zaletą cynamonu, jest to, iż reguluje poziom glukozy we krwi, chroni przez jej wahaniami, niweluje więc nagłe napady głodu między posiłkami, poprawia insulinowrażliwość. Dietetyczny catering nie może obejść się bez tej przyprawy, dodawanej do owsianek, koktajli, granoli, zdrowych deserów, potraw kuchni bliskowschodniej.

Kardamon

kardamon

Kardamon jest to przyprawa uzyskiwana z suszonych owoców rośliny zielnej, ma intensywny korzenny i gorzkawy smak. Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie odznaczają się działaniem przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym. Kardamon to sposób na łagodzenie infekcji wirusowych, poleca się picie naparu kardamanowego z mlekiem, dzięki czemu nie tylko zwalczamy chorobę, ale także rozgrzewamy nasz organizm. Znajdujące się w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek oraz pobudzają wydzielanie soków trawiennych, warto więc po niego sięgać, jeśli mamy problemy trawienne czy cierpimy na nieżyt żołądka. Kardamon przeciwdziała także powstawaniu wrzodów, działa rozkurczowo i aseptycznie. Pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i udrażnia zatkany nos, świetnie sprawdza się w zimowych okresach, gdyż wzmacnia odporność.

W okresach zimowych przyprawy te doskonale rozgrzeją nasz organizm, a przy tym zadbają o nasze zdrowie. Pomogą w przeziębieniu i zniwelują nieprzyjemne skutki choroby. Rozgrzewające przyprawy nie muszą być jednak używane jedynie w zimie, warto z nich korzystać na co dzień, gdyż mają one zbawienny wpływ na nasz organizm. Dobrze dobrany catering posiada w swoich daniach, właśnie te przyprawy o cudownych właściwościach zdrowotnych.

udostępnij

Zgłoś problem