Catering dietetyczny, całodniowy | Fit King Olsztyn

Blog

żyj zdrowo

opublikowano 10.12.2018

[WYWIAD] MAGDA SUWIŃSKA – SPORTY SYLWETKOWE

Jakie są Twoim zdaniem zalety Fit King Catering?
Jaka jest Twoja strategia żywieniowa pozwalająca realizować cele sportowe?
Jakie jest Twoje ulubione danie ?
Jakie są Twoje największe sukcesy sportowe ?

Czytaj dalej

opublikowano 04.12.2018

[WYWIAD] Karol Celiński – MMA

Jakie są Twoim zdaniem zalety Fit King Catering?
Jaka jest Twoja strategia żywieniowa pozwalająca realizować cele sportowe?
Jakie jest Twoje ulubione danie ?
Jakie są Twoje największe sukcesy sportowe ?

Czytaj dalej

opublikowano 26.11.2018

[WYWIAD] Paweł Kiełek – MMA

Jakie są Twoim zdaniem zalety Fit King Catering?
Jaka jest Twoja strategia żywieniowa pozwalająca realizować cele sportowe?
Jakie jest Twoje ulubione danie ?
Jakie są Twoje największe sukcesy sportowe ?

Czytaj dalej

opublikowano 19.11.2018

[WYWIAD] Krzysztof Pielowski – pływanie

Jakie są Twoim zdaniem zalety Fit King Catering?
Jaka jest Twoja strategia żywieniowa pozwalająca realizować cele sportowe?
Jakie jest Twoje ulubione danie ?
Jakie są Twoje największe sukcesy sportowe ?

Czytaj dalej

opublikowano 12.11.2018

[WYWIAD] PIOTR HATOWSKI- Taekwondo olimpijskie

Jakie są Twoim zdaniem zalety Fit King Catering?
Jaka jest Twoja strategia żywieniowa pozwalająca realizować cele sportowe?
Jakie jest Twoje ulubione danie ?
Jakie są Twoje największe sukcesy sportowe ?

Czytaj dalej

opublikowano 23.10.2018

Czy warto jeść jajka?

Jaja są dla człowieka jednym z najbardziej powszechnych produktów żywnościowych. Stanowią źródło wielu składników niezbędnych do życia, takich jak: wysoko strawne białka, lipidy w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy (A, D, E, B, kwas foliowy) i składniki mineralne. Spożycie jednego jaja realizuje ok. 25 % zapotrzebowania dorosłego człowieka na pełnowartościowe białko. Według FAO/WHO […]

Czytaj dalej

opublikowano 27.09.2018

SUPERKOMPENSACJA GLIKOGENU

W przypadku dobrze wytrenowanych amatorów, odpowiedni catering dietetyczny w okresie startów w zawodach, może przynieść efekty w poprawie wyniku sportowego i zwiększenia wydolności fizycznej. Wysoki poziom glikogenu mięśniowego poprawia wydolność wysiłkową w sportach drużynowych i wytrzymałościowych gdzie wysiłek fizyczny trwa 60-90 minut (maratony, wyścigi rowerowe, biegi przełajowe). Rekomendacje spożycia węglowodanów: 6–12 g CHO /kg masy […]

Czytaj dalej

opublikowano 18.09.2018

ANTYOKSYDANTY

Zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze w skrócie ORAC, to właściwość związków bioaktywnych zawartych w żywności, związana z niwelowaniem skutków działania wolnych rodników tlenowych. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w powstawaniu i rozwoju chorób zwyrodnieniowych oraz chorób związanych z procesem starzenia się, tym samym catering dietetyczny w produkty o dużej zawartości przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na […]

Czytaj dalej

opublikowano 04.09.2018

Kasza jaglana

Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych jest stałą pozycją w menu Fit King Catering. Desery przygotowane na bazie kaszy jaglanej charakteryzują się znacznie wyższą zawartością błonnika, witamin i makroelementów, w porównaniu z ich tradycyjnymi odpowiednikami np.

Czytaj dalej

opublikowano 30.08.2018

Sezon na karotenoidy

Karotenoidy to grupa związków organicznych nadających warzywom i owocom barwę od żółtej do czerwonej. Za ciemnozieloną barwę warzyw takim jak jarmuż, szpinak i natka pietruszki również odpowiedzialne są karotenoidy. Największą aktywność biologiczną wykazuje beta-karoten, którego najlepszymi źródłami są:

Czytaj dalej