795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Sezon na karotenoidy

opublikowano 30.08.2018

Sezon na karotenoidy

Karotenoidy to grupa związków organicznych nadających warzywom i owocom barwę od żółtej do czerwonej. Za ciemnozieloną barwę warzyw takim jak jarmuż, szpinak i natka pietruszki również odpowiedzialne są karotenoidy. Największą aktywność biologiczną wykazuje beta-karoten, którego najlepszymi źródłami są:

Czytaj dalej
Burak

opublikowano 07.12.2017

Burak

„Super food” czyli, żywność o wysokim stężeniu związków biologicznie czynnych ma dobry PR, fitnessowe celebrytki namawiają nas, żebyśmy z drugiego końca świata sprowadzali sok z noni, nasiona chia i jagody goji. Tymczasem mamy a) lokalny b) tani c) łatwo dostępny, produkt którego właściwości potwierdzone są w licznych badaniach- BURAK.   1. Betanina naturalny barwnik wspomaga […]

Czytaj dalej
Kurkuma

opublikowano 04.12.2017

Kurkuma

Kurkuma jest tym składnikiem potraw, który nadaje im żółty kolor. Bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności (oznaczenie E100). Zawarte w niej kurkuminoidy wykazują właściwości przeciwzapalne. Poprzez działanie antyoksydacyjne mają możliwości unieszkodliwiania wolnych rodników tlenowych i azotowych, które powstają w trakcie intensywnych ćwiczeń i neutralizują proces zapalny. Dodatkowo działa na obniżenie aktywności enzymów […]

Czytaj dalej
Kilka słów na temat żelaza

opublikowano 01.12.2017

Kilka słów na temat żelaza

ŻELAZO – jeden z najważniejszych minerałów w naszym organizmie. Powszechnie znaną rolą żelaza jest transport tlenu do komórek (jako część hemoglobiny). Poza tym pełni ono szereg ważnych funkcji m.in. bierze udział w erytropoezie (produkcji czerwonych krwinek), magazynowanie tlenu w mięśniach (część mioglobiny), wspomaga działanie układu odpornościowego, bierze udział w detoksie, w produkcji DNA, RNA, białek, […]

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin