795 300 391

Blog

żyj zdrowo

opublikowano 02.04.2020

Jak Hashimoto wpływa na organizm?

Choroba Hashimoto należy do chorób autoimmunologicznych, związanych z zaburzeniami układu odpornościowego. Polega na wytwarzaniu przeciwciał przeciwko komórkom tarczycy co prowadzi do zapalenia tarczycy. Leczenie polega głównie na przyjmowaniu hormonów tarczycy, które powinny obniżać poziom TSH do prawidłowych wartości. Pomaga to łagodzić skutki choroby i poprawia jakość życia. Poza farmakoterapią ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta zgodna […]

Czytaj dalej
Dla kogo i jak wygląda dieta bezglutenowa?

opublikowano 13.03.2020

Dla kogo i jak wygląda dieta bezglutenowa?

Alergie pokarmowe są coraz częstszym zjawiskiem, pojawiają się u osób w każdym wieku, również u dzieci. Jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych jest nadwrażliwość na gluten lub alergia na pszenicę. Szacuje się, że uczulenie na gluten dotyczy ok. 15% osób dotkniętych nietolerancją pokarmową. Gluten występuje w zbożach tj. pszenica, żyto, jęczmień. Śladowe ilości glutenu mogą […]

Czytaj dalej
Dlaczego zróżnicowanie diety jest tak ważne

opublikowano 06.03.2020

Dlaczego zróżnicowanie diety jest tak ważne

Coraz więcej osób decyduje się przejść na pełnowartościową dietę. Powodów takiego stanu rzeczy jest wiele, a najczęstszy z nich to rosnąca świadomość społeczeństwa. W bardzo szybkich i nerwowych czasach mało kto przywiązuje uwagę do spożywanego pokarmu. Liczy się oszczędność czasu, a to często kończy się wizytą w barze szybkiej obsługi. Niestety taka dieta połączona z […]

Czytaj dalej
5 zasad zdrowego stylu życia

opublikowano 26.02.2020

5 zasad zdrowego stylu życia

W jaki sposób prowadzić zdrowy styl życia? Przede wszystkim należy codziennie zadbać o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną, skończyć z używkami oraz zapewnić organizmowi odpowiednią ilość snu i relaksu. Warto nauczyć się także radzić we właściwy sposób ze stresem i pamiętać o regularnym wykonywaniu badań profilaktycznych. Jeśli będziemy przestrzegać podstawowych zasad zdrowego stylu życia, nasze […]

Czytaj dalej
Rozgrzewające przyprawy na zimowe wieczory

opublikowano 05.02.2020

Rozgrzewające przyprawy na zimowe wieczory

Korzystanie z rozgrzewających przypraw i ziół to świetny sposób na to, aby w naturalny sposób wspierać proces leczenia infekcji typowych dla okresu jesiennego i zimowego. To także sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne wieczory. Rośliny tego typu hamują rozwój chorobotwórczych bakterii, wzmacniają odporność, mają więc nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Rozgrzewające przyprawy przyspieszają także tempo […]

Czytaj dalej
Zapotrzebowanie na zdrową dietę

opublikowano 27.01.2020

Zapotrzebowanie na zdrową dietę

W czasach, kiedy świat pędzi do przodu i zabiera ze sobą w tym szalonym tempie ludzi, zaczyna brakować czasu na czerpanie przyjemności z gotowania, nie wspominając o przygotowywaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków. Szukając rozwiązania dla tego problemu, firmy dietetyczne opracowały plany dostarczania dla swoich klientów zestawów przygotowanych zgodnie z indywidualnymi wytycznymi, zawierających pięć i więcej […]

Czytaj dalej
Catering dietetyczny – jak wybrać catering w chorobach układu pokarmowego?

opublikowano 17.01.2020

Catering dietetyczny – jak wybrać catering w chorobach układu pokarmowego?

Od kilku lat catering dietetyczny cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród Polek i Polaków. Dlatego na rynku usług cateringowych działa coraz więcej podmiotów zajmujących się właśnie cateringiem dietetycznym. Firmy specjalizujące się w tego typu usługach, prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych ofert dla swoich klientów. Propozycji z zakresu cateringu dietetycznego na polskim rynku jest naprawdę […]

Czytaj dalej
Czym jest laktoza?

opublikowano 09.08.2019

Czym jest laktoza?

Laktoza jest to cukier mleczny obecny w mleku ssaków, zatem w mleku krowim, owczym czy też kozim oraz w produktach mlecznych. Z chemicznego punktu widzenia laktoza jest dwucukrem składającym się z cukrów prostych. Nie może być jednak bezpośrednio wchłonięta przez organizm z układu pokarmowego, dlatego musi ulec rozłożeniu do cukrów prostych: glukozy i galaktozy na […]

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin