Catering dietetyczny, całodniowy | Fit King Olsztyn

aplikacja - sprawdź

795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Witamina D. Jak wpływa na nasze zdrowie?

opublikowano 12.11.2020

Witamina D. Jak wpływa na nasze zdrowie?

Jest bardzo ważną dla naszego zdrowia substancją, a jej niedobory mogą się wiązać z licznymi i bardzo uciążliwymi dolegliwościami. Dlaczego zdrowa dieta musi nam dostarczać odpowiednich ilości witaminy D? Jaki wpływ ma ona na nasze samopoczucie? Witamina D w pigułce Witamina D to grupa związków chemicznych, które mają ogromny wpływ na nasz organizm. Wyjątkowość tej […]

Czytaj dalej
Batony proteinowe – czym właściwie są, dla kogo i kiedy je spożywać

opublikowano 29.10.2020

Batony proteinowe – czym właściwie są, dla kogo i kiedy je spożywać

Czym są batony proteinowe? Po batony proteinowe sięga coraz więcej osób. Robią to już nie tylko sportowcy, ale także osoby amatorsko uprawiające różne dyscypliny sportowe oraz ludzie, którzy na co dzień raczej się nie ruszają, jednakże próbują wybierać w sklepach zdrowsze wersje popularnych słodyczy. Bogate w białko przekąski stają się cennym źródłem wartościowych aminokwasów. Nierzadko […]

Czytaj dalej
Błonnik pokarmowy – strażnik zdrowia i smukłej sylwetki

opublikowano 21.10.2020

Błonnik pokarmowy – strażnik zdrowia i smukłej sylwetki

Błonnik pokarmowy jest substancją pochodzenia roślinnego. Mimo, iż nie ulega trawieniu oraz wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, ma korzystny wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie. Jest znany z tego, że zapobiega powstawaniu raka okrężnicy i odbytu, sprzyja odchudzaniu, a także pomaga cukrzykom utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Co jeszcze warto wiedzieć na temat błonnika pokarmowego? Jakie […]

Czytaj dalej
Indeks glikemiczny – wszystko co musisz wiedzieć

opublikowano 19.10.2020

Indeks glikemiczny – wszystko co musisz wiedzieć

Indeks glikemiczny (IG) to liczba oznaczająca względny wzrost poziomu glukozy we krwi dwie godziny po spożyciu danego produktu. Skala ma wielkość od 0 do 100. IG określonej żywności zależy przede wszystkim od ilości i rodzaju zawartych w niej węglowodanów, ale nie tylko. Zawartość tłuszczu i białka w żywności, ilość kwasów organicznych oraz sposób przygotowywania również […]

Czytaj dalej
Metabolizm – czym jest i co ma na niego wpływ

opublikowano 13.10.2020

Metabolizm – czym jest i co ma na niego wpływ

Metabolizm – słowo, które pada bardzo często w dzisiejszych czasach, jest poddawane wielu spekulacjom, czym jest i jak go poprawić , głównie w kontekście odchudzania, zdrowego odżywiania czy zróżnicowanej aktywności fizycznej. Co należy wiedzieć o metabolizmie? Jak możemy go przyśpieszyć? Kto jest narażony na spowolnioną przemianę materii i czy można temu w jakiś sposób zapobiec? […]

Czytaj dalej
Czym jest witamina A? Funkcje i źródła witaminy.

opublikowano 07.10.2020

Czym jest witamina A? Funkcje i źródła witaminy.

Pierwszą witaminą odkrytą przez naukowców był retinol, który ma silne właściwości przeciwutleniające. Dlatego nazwano go witaminą A, od nazwy pierwszej litery alfabetu łacińskiego. Witamina A to określenie wielu związków o podobnej budowie. Retinol zawarty jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, a jego prekursor, karoten, znajduje się w pokarmach roślinnych. Występowanie witaminy A w codziennym jadłospisie zapewnia […]

Czytaj dalej
W jakie produkty powinna być bogata nasza dieta w okresie jesienno-zimowym

opublikowano 25.09.2020

W jakie produkty powinna być bogata nasza dieta w okresie jesienno-zimowym

Coraz krótsze i chłodniejsze dni  jesienią i zimą mają to do siebie, że niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie i pozbawiają nas życiowej energii. U niektórych pojawia się niepokój, ciągłe zmęczenie i brak jakiejkolwiek chęci do działania. W takim przypadku, ciepłe swetry czy codzienne popołudniowe drzemki nie uratują sytuacji. Doskonałym lekarstwem może natomiast okazać się zdrowa […]

Czytaj dalej
Dieta bez laktozy – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

opublikowano 22.09.2020

Dieta bez laktozy – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

Nietolerancja laktozy – co to takiego? Nietolerancja laktozy występuje u wielu osób. Czasami pojawia się w formie wrodzonej, ale zdecydowanie częściej pojawia się wraz z wiekiem. Nietolerancja laktozy jest to nieprawidłowa reakcja organizmu powstająca w wyniku spożycia produktów, które posiadają cukier mleczny – laktozę. Przyczyną tej nietolerancji pokarmowej jest niedobór bądź brak laktazy czyli enzymu, […]

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin