opublikowano 17.06.2022
Dieta na stres
Znasz to uczucie, gdy pęd w codziennym życiu sprawia, że tracimy równowagę i uczucie harmonii? Chcesz na moment zatrzymać się i złapać oddech? Dać ciału wytchnienie? Wiedz, że wypoczynek i relaks to bardzo złożony proces, który ma swoje zakotwiczenie na wielu płaszczyznach. Chcąc prawdziwie odetchnąć warto popracować nad trybem życia, zadbać o higienę snu, ale też o swoje otoczenie, w którym regenerujemy się i zapominamy o problemach. Równie istotna w tej układance jest… dieta. Dieta na stres – tak, istnieją żywieniowe zasady, wspomagające nasz wypoczynek.
Dieta antystresowa
Na wstępie – warto podkreślić, dlaczego w ogóle dieta na stres ma aż tak duży wpływ? Jak wiadomo, jedzenie to nie tylko walory smakowe, ale też odżywcze. Pod tym hasłem kryje się wiele aspektów takich, jak chociażby suplementowanie najważniejszych witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy. To nie w gotowych i dostępnych w aptece suplementach diety, ale właśnie w produktach żywieniowych kryje się największe bogactwo i zdrowie. Jeśli zatem chcemy żyć zdrowo i czuć się dobrze, warto dbać o to, co nakładamy sobie codziennie na talerz.
Dieta na stres i nerwy powinna przede wszystkim być bogata w magnez, bo jego niedobory mogą wpływać na podenerwowanie, osłabienie lub bezsenność. Pobudliwość nerwowa i zaburzenia pracy serca to jedne z oznak niedoborów magnezu. Magnez znajdziemy w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, orzechach i kakao. Możemy również uzupełnić jego niedobór spożywając siemię lniane, pestki dyni i słonecznika oraz modne ostatnimi czasy chia. Również warzywa strączkowe są bogatym źródłem magnezu.
Kolejna ważna kwestia to lekkostrawność. Im cięższa dieta i tłustsze jedzenie, tym bardziej obciążony przewód pokarmowy. Dodatkowo mogą pojawiać się problemy z perystaltyką jelit i ogólnym samopoczuciem. Dieta lekkostrawna dodaje nam energii do działania, zaspokaja potrzeby smakowe i żywieniowe a jednocześnie pozwala układowi trawiennemu odetchnąć z ulgą. Warto zadbać o eliminację cukru w jadłospisie. Jedzenie na stres powinno nas wyciszać, więc warto w takiej chwili zrezygnować z kofeiny. Dieta w stresie musi być maksymalnie łagodna i przede wszystkim prosta. Rezygnacja z żywności przetworzonej będzie ważnym elementem tej układanki. Zamiast słodkich soków a tym bardziej słodzonych napojów, sięgnij po zioła, np. melisę, która z natury swej działa uspokajająco.
Dieta na stres jadłospis
Szukając dobrego rozwiązania na bardziej wzburzone momenty życia, gdy chcemy się maksymalnie wyciszyć, warto sięgnąć po dietę obniżającą poziom stresu. Jeśli chcemy wiedzieć, co jeść na uspokojenie nerwów, z powodzeniem znajdziemy odpowiedź na nurtujące nas pytanie, studiując paleo jadłospisy. Przede wszystkim dieta ta w swych założeniach opiera się na prostocie dań i wybieranych składników, które były dostępne dla ludzkości w czasach paleolitu. Bazujemy zatem tylko na nieprzetworzonej żywności, rezygnujemy ze zbóż, cukru a w zamian za to opieramy się na warzywach (w sezonie warto np. sięgnąć po nowalijki), owocach, owocach morza, jajkach, chudym mięsie i dziczyźnie, jak również ziołach, bez obciążania organizmu glutenem i nabiałem. Możemy w prosty i szybki sposób przyrządzić wiele pysznych posiłków na parze lub po prostu spożywając sałatki warzywne i owocowe.
Produkty na stres
Dieta antystresowa jadłospis powinna mieć skonstruowany na jak najprostszych zasadach. Kierujmy się w stronę jakości, a nie ilości. Patrzmy na naturalne piękno smaków, wybierając proste dania oparte na połączeniu naturalnych aromatów ziół. Zrezygnujmy z mocnych przypraw i pobudzających, słodkich deserów (zwłaszcza kofeinowych). Sięgajmy po dania chude, lekkie dla naszego metabolizmy a jednocześnie sycące. Bycie głodnym w chwilach wysokiego podenerwowanie będzie dla nas dodatkowym stresorem. Cukier w deserach, jeśli jesteśmy do niego bardzo przyzwyczajeni, zastąpmy zdrowym słodziwem np. w postaci syropu klonowego lub daktylowego (w niewielkiej ilości) , jednak lepiej zastosować ksylitol, erytrytol. Zrezygnujmy ze smażenia i przyrządzajmy dania na parze, duszone lub pieczone w piekarniku. Postawmy na dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.
Oprócz wyżej wspomnianego magnezu, również witamina D w diecie ma duże znaczenie. Wiele osób zmaga się z jej niedoborem i nie jest nawet świadomych tego, jakie konsekwencje to niesie. Niedobór witaminy D może wpływać na samopoczucie, przyczyniając się do poczucia pobudzenia, zdenerwowania lub wywołując nawet stany depresyjne (w ciężkich niedoborach). Chcąc przyjmować ten ważny składnik sięgajmy po… ryby.
Jak widać dieta ma ogromne znaczenie, gdy analizujemy nasze samopoczucie i chcemy mieć jak najlepszą kondycję. Żywność ma ogromną moc i czasem o tym zapominamy, traktując ją tylko jako źródło zaspokajania głodu. Otóż odpowiednio zbilansowana dieta jest dla nas wsparciem na co dzień i pozwala złapać oddech w biegu. Lekkostrawne i sycące posiłki są odpowiedzią na pytanie: co jeść na zmniejszenie stresu? Zrezygnujmy całkowicie z mocno solonych i tłustych posiłków i przekąsek typu fast food. Wysoko słodzone desery zastąpmy naturalnie słodkimi owocami. Pijmy wyciszające zioła zamiast pobudzającej kawy i jedzmy dużo orzechów, które mają pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Początki zawsze są najtrudniejsze, ale gdy już stworzymy swoją zdrową rutynę…odetchniemy z ulgą!