opublikowano 02.09.2022
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Nadwaga jest bardzo powszechnym problemem a ze względu na siedzący tryb życia, codzienne funkcjonowanie w stresie i niekoniecznie zdrową dietę. Kiedy mamy nadmiar tkanki tłuszczowej lub wręcz zmagamy się z otyłością warto zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia i zapewnić sobie przestrzeń do redukcji wagi. Obecnie coraz częściej mówi się, że ocet jabłkowy na odchudzanie to bardzo skuteczna metoda. Jak więc pozbyć się zbędnych kilogramów w ten sposób?
Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie
Jeśli zdarza nam się otwierać lodówkę i podjadać między posiłkami kaloryczne przekąski lub niekoniecznie przykładamy wagę do regularnego odżywiania i z trudem pilnujemy odpowiednio zbilansowanej diety, warto położyć temu kres i zmienić negatywny trend.
Ważne jest zarówno to, co zjadamy, jak i napoje, po które sięgamy na co dzień. Jeśli menu dominują gazowane płyny z cukrem lub kawa i herbata, powinniśmy mieć świadomość wpływu tych substancji na jakość naszej diety. Cukier i napoje gazowane nie są zdrowe. Kawa i herbata zaś mogą stanowić przyjemne urozmaicenie, jednak to woda jest najważniejszym ogniwem. Jak się jednak okazuje, również ocet jabłkowy może okazać się cenny dla naszego zdrowia. Jak to możliwe? Ocet jabłkowy na odchudzanie jest w ostatnim czasie coraz popularniejszą opcją wykorzystywaną przez osoby zmagające się z nadmierną tkanką tłuszczową.
Istnieje kilka rodzajów octu – ryżowy, balsamiczny, jabłkowy i spirytusowy. Każdy z nich ma wiele zastosowań. I można na różne sposoby korzystać z nich na co dzień.
Jakie są właściwości octu jabłkowego? Ten wodny roztwór kwasu octowego ma bardzo esencjonalny aromat i kwaskowy posmak. Wynika to z procesu fermentacji, w czasie którego powstaje. Zawiera magnez, żelazo oraz fosfor, a także sód i potas. Jest źródłem pektyn, biotyny oraz witaminy C i witamin z grupy B, jak również kwasu foliowego. Obecnie cieszy się coraz większym powodzeniem ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne. Ocet jabłkowy staje się produktem bazowym popularnego specyfiku pod nazwą oxymel. To dobroczynna mieszanka składająca się z roślinnych wyciągów z dodatkiem miodu. Stanowi naturalny antybiotyk. Może być połączeniem chrzanu, czosnku i imbiru. Dodawać można także chilli. Taka bomba witaminowa ratuje podczas infekcji. Tak też ocet jabłkowy zyskuje posłuch ze względu na swą wszechstronność. Coraz częściej docenia się go także za pozytywny wpływ w procesie utraty tkanki tłuszczowej. Jeśli więc interesuje nas dieta na redukcji, ocet jabłkowy powinien stać się jednym z produktów, po które sięgniemy pierwszorzędnie.
Czy ocet jabłkowy jest zdrowy na odchudzanie?
Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy i doskonale sprawdza się podczas zmniejszania łaknienia i stabilizowania poziomu cukru we krwi.
Kiedy planujemy redukcję diety stosować możemy różne metody. Ważne jednak, by były one odpowiednio przeprowadzone. Liczy się nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie. Przy redukcji wagi jedną z popularniejszych metod jest tzw. post przerywany. Niewiele wspólnego ma on z okresem świątecznym a u jego podstaw leży odpowiednie rozplanowanie okresów jedzenia i czasu, gdy wstrzymujemy się od przyjmowania pokarmów, jednocześnie dbając o odpowiednie odżywienie i zaopatrzenie organizmu w substancje dla niego wartościowe. Co to dokładnie oznacza?
Ważna jest powtarzalność i dostosowanie się do schematu: ciąg przyjmowanych posiłków w tzw. oknie żywieniowym a później całkowite zrezygnowanie z jedzenia. Popularność zyskał post przerywany w trybie 16/8. Rozpoczynamy od zjedzenia posiłku a okno żywieniowe trwa przez następne 8 godzin. Później następuje szesnastogodzinny post. Jeśli ostatni posiłek zjadamy o 16.00 to kolejny przyjmiemy następnego dnia o 8.00.
Plusem postu przerywanego jest możliwość redukcji masy ciała, poprawy samopoczucia i wyregulowania gospodarki cukrowej w organizmie. Możemy czuć się pełni energii i lekkości. To także doskonały bodziec dla przemiany materii.
Jak działa ocet jabłkowy na odchudzanie?
Ocet jabłkowy ze względu na swoje zdrowotne właściwości zyskuje popularność w redukcji wagi. Wystarczą 2 łyżki octu dodane do szklanki wody. Tak przygotowany napój możemy sączyć kilka razy dziennie po kilka łyków. Jakie są najważniejsze właściwości octu jabłkowego? Przede wszystkim wspomaga naszą przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz może okazać się doskonałym sprzymierzeńcem w zrzucaniu tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy jednak, że liczy się przede wszystkim zdrowa dieta. Spożywając dużo tłustych mięs i żywności przetworzonej oraz słodyczy nie możemy liczyć na zgubienie kilogramów. Dieta zawsze ma wieloetapowy charakter i jest uwarunkowana różnymi czynnikami, takimi jak aktywność fizyczna, ilość spożywanych płynów i jakość zjadanych posiłków.
Jaki ocet jabłkowy na odchudzanie?
Ocet jabłkowy to niezwykle cenny produkt. Zawiera witaminy z grupy B, biotynę, kwas foliowy oraz witaminę C. Najlepiej stosować niepasteryzowany i niefiltrowany tzw. żywy ocet jabłkowy, który stanowi bogactwo aminokwasów i bioflawonoidów oraz żywych kultur bakterii. Dzięki jego działaniu oczyszczamy organizm, przyspieszamy przemianę materii i wpływamy prozdrowotnie na ogólny dobrostan. Co więcej ocet jabłkowy zmniejsza poziom insuliny we krwi i wpływa na redukcję magazynowanego tłuszczu. Spożywanie mikstury octu jabłkowego rozcieńczonego wodą powoduje zahamowanie apetytu i chęci na zjedzenie czegoś słodkiego. Wszystkie te korzyści powodują, że staje się on ostatnimi czasy orężem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Warto jednak pamiętać o tym, że im konsekwentniej będziemy działać w kwestii zdrowego stylu życia, tym szybciej schudniemy. Warto więc wyeliminować przetworzoną kaloryczną żywność, białe pieczywo oraz zbyt tłuste potrawy i cukier. Sięgajmy po warzywa, produkty ziarniste i dużą ilość płynów (przede wszystkim wodę). Ocet jabłkowy możemy spożywać 3 razy dziennie w małych porcjach, popijając po kilka łyków. W ten sposób zaobserwujemy jego pozytywny wpływ na masę ciała oraz nasze samopoczucie i dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych.
Przykładowy jadłospis podczas diety odchudzającej
Śniadanie: żytnia kromka chleba, pasta z awokado z czosnkiem i papryką czerwoną, pomidorki koktajlowe.
Drugie śniadanie: koktajl z jabłka, jarmużu i banana, z sokiem z cytryny.
Obiad: leczo warzywne z chudym mięsem i brązowym ryżem.
Kolacja: chudy twaróg, grahamka, ogórek zielony.
Pomiędzy tymi posiłkami możemy popijać uprzednio sporządzoną miksturę (2 łyżki octu w szklance wody).
Pamiętajmy o eliminacji cukru z diety i zastąpienie go zdrowymi zamiennikami. Do jednego z głównych atutów octu jabłkowego należy jego zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi. Chcąc zatem konsekwentnie wpłynąć na jakość diety, samopoczucie oraz skuteczną redukcję wagi, nie powinniśmy niepotrzebnie fundować swemu organizmowi słodzonych napojów gazowanych, ciast i przekąsek z cukrem (lub syropem glukozowym i wszelkimi sztucznymi słodzikami). Takie działanie doprowadzić może do „syzyfowej pracy” i braku widocznych efektów podczas całego przedsięwzięcia.
Ze względu na prozdrowotne właściwości octu, jest cennym dodatkiem do naszego jadłospisu. Działa pozytywnie na układ krążenia, układ trawienny i odpornościowy. Stanowi bogactwo substancji wzmacniających odporność i może być także stosowany podczas zwalczania infekcji. Warto więc spróbować.