795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Co ma najwięcej witaminy C?

opublikowano 07.06.2022

Co ma najwięcej witaminy C?

W sezonie obniżonej odporności chcemy dbać o siebie i zapewnić sobie dobre samopoczucie, jednocześnie chroniąc się przed zarazkami. Kiedy wszyscy dookoła mają kaszel, katar i wysoką gorączkę, szukamy rozmaitych metod, by się przed infekcjami uchronić. Warto w takim okresie dbać z wytężoną szczególnością o zdrowe odżywianie. Kiedy jednak naprawdę potrzebujemy wsparcia odporności, często chcemy sięgać w pierwszej kolejności po witaminę C. Co warto o niej wiedzieć?

Na co jest witamina C

Jeśli z witaminą C kojarzą nam się głównie tabletki, warto zmienić pogląd na to zagadnienie, bowiem również – a może nawet przede wszystkim – należy suplementować wartościowe dla nas składniki mineralne oraz witaminy drogą naturalną, poprzez dobrze zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i owoce. Chętnie sięgasz po smakowite produkty o prozdrowotnych właściwościach? Wobec tego z powodzeniem wzmocnisz swą odporność i uzupełnisz niedobory witamin spożywając w większych ilościach określone produkty. W poniższych artykule dowiesz się, co ma witaminy C najwięcej „w składzie” oraz na co jest witamina C, o której tyle w ostatnim czasie się mówi.

Przede wszystkim wokół witaminy C zrodziło się wiele mitów i błędnych przekonań. Jak wiadomo reklama jest dźwignią handlu a trudno byłoby zachęcić do suplementacji witaminą C w znanej od lat tradycyjnej formie. Tak też namnożyła się masa teorii o jej odmianach i wpływie na leczenie wielu chorób. Warto zachować zdrowy rozsądek i korzystać przede wszystkim z dobrodziejstw natury, która zapewnia nam nieustanną możliwość dostarczania witaminy C.

Jakie owoce mają najwięcej witaminy C

Od lat pokutuje mylne przeświadczenie o tym, że podczas przeziębienia najlepiej sięgnąć w pierwszej kolejności po cytrynę. Tymczasem nie znalazła ona swego miejsca w czołówce najbogatszych w witaminę C owoców. Za to sok z czarnej porzeczki będzie już znacznie lepszym rozwiązaniem. Te owoce mają w sobie mnóstwo cennych składników w tym witaminę C o wysokiej zawartości. Dzięki temu w prosty i szybki sposób możemy zafundować sobie miksturę uzdrawiającą, rozcieńczając z wodą wysoko skoncentrowany sok z czarnej porzeczki. Oprócz tego jest wiele innych produktów cennych dla naszego organizmu i bogatych w tę witaminę.

Kiedy chcemy zapewnić sobie optymalną podaż witaminy „na odporność”, szukamy składników, które zawierają jej najwięcej. Zatem… Gdzie jest najwięcej witaminy C? Jak wyżej wspomniano, często mylnie postrzegamy cytrusy jako te najważniejsze owoce wzmacniające nas podczas infekcji. Tymczasem warto spojrzeć na rodzime zbiory. Jakie owoce mają najwięcej witaminy C? Bogactwem witaminy C cieszą się między innymi – oprócz czarnej porzeczki – owoce dzikiej róży, rokitnik, dereń, truskawki, poziomki.

Jakie owoce mają najwięcej witaminy C

Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C

Nie tylko owoce wiodą prym w tej kategorii. Dieta powinna być jak najrozmaitsza, zatem aby dostarczyć witaminę C sięgajmy także po wyśmienite warzywa. Sezonowe warzywa również zawierają tę witaminę. Co to są nowalijki? To przede wszystkim warzywa gruntowe (choć również i szklarniowe) pojawiające się wiosną. Zaliczymy do nich pomidory, ogórki, rzodkiew, sałatę i szczypiorek. Spośród warzyw bogatych w witaminę C warto też wyróżnić kalafior, brokuły, natkę pietruszki, kalarepę. Co ciekawe, również nasze tradycyjne polskie ziemniaki są źródłem witaminy C.

Warto wiedzieć, że niedobory witaminy C mają swoje konsekwencje w naszym samopoczuciu i ogólnej kondycji organizmu. Przykładowe oznaki niedoboru to: osłabienie, pionowe linie na płytce paznokci i osłabienie paznokci, zaczerwienienia wokół mieszków włosowych, a także bóle stawów.

Odpowiednie uzupełnianie niedoborów i układanie urozmaiconej, dobrze zbilansowanej diety pozwala utrzymywać organizm w zdrowiu. Warto także mieć na uwadze, że w naszym organizmie wszystko działa na za sadzie naczyń połączonych. Witamina C sama w sobie jest ważna, ale potrzebujemy jej także ze względu na to, że ułatwia wchłanianie żelaza. Tak też dla wegetarian ważnym jest, by spożywanie posiłków ze składnikami bogatymi w żelazo łączyć z produktami bogatymi w witaminę C.

Właściwości prozdrowotne witaminy C

Witamina C na co pomaga? Nie tylko na odporność. To także ważne ogniwo w funkcjonowaniu naszych stawów i kości. Dlatego właśnie niedobór może skutkować bólami i osłabieniem. W jaki sposób urozmaicać dietę, by posiłki były bogactwem tej witaminy? W sezonie letnim to niezwykle proste, bowiem na obiad w łatwy sposób przyrządzimy proste posiłki oparte na dużej ilości warzyw. Na deser natomiast bez trudu przyrządzimy chociażby sałatkę owocową. Warto też korzystać z przetworów. Latem przygotowane soki mogą nas poratować wysoką zawartością witaminy C w sezonie zimowym, gdy nasza odporność się osłabia. Soki z czarnej porzeczki będą doskonałym zastrzykiem dla zdrowia i wsparciem podczas trudnych infekcji.

Pamiętajmy, że jeśli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana, to suplementacja za pomocą produktów aptecznych wcale nie jest konieczna. Dieta monotonna i uboga w cenne dla zdrowia warzywa i owoce, może niestety zaowocować licznymi niedoborami przekładającymi się na naszą ogólną kondycję i siłę. Łączenie wielu warzyw i owoców o rozmaitych właściwościach roztacza nad naszym organizmem parasol ochronny i usprawnia proces wchłaniania tego co najwartościowsze. Bierzmy to pod uwagę przez okrągły rok.

Witamina C wpływa na uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz pełni ważną funkcję w syntezie kolagenu i hormonów steroidowych. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Dawkowanie witaminy C

Podawanie w naturalnej formie witaminy C jest doskonałą i skuteczną metodą jej dostarczania, ponieważ przyswaja się ona aż w 80%. Według zaleceń dobowa dawka dla osób dorosłych to ok. 60-90mg. W przypadku dzieci wynosi 30-50mg. Do objawów przedawkowania witaminy C zaliczamy problemy żołądkowe przejawiające się pod postacią biegunek. Jak wiadomo, sedno tkwi w umiarze. Nie należy więc przesadzać i warto zachować rozsądek i zafundować sobie dobrze zbilansowaną dietę.

W kwestii suplementacji i badania ewentualnych niedoborów naszą uwagę powinny zaalarmować symptomy takie jak: osłabienie, sińce i niegojące się rany, a także osłabienie, bóle stawów, spadek odporności oraz szkorbut (w stanach ciężkich niedoborów).

Ważne, by swój organizm monitorować i dbać o zrównoważony jadłospis obfitujący w witaminy i składniki mineralne. Zastępowanie bogatej w różnorodne składniki diety aptecznymi suplementami jest niedozwolone. Mogą one co najwyżej wspomagać przy uzupełnianiu braków witamin, ale nigdy nie dadzą nam tego co szeroki wachlarz zdrowych produktów w codziennym menu całej rodziny.

udostępnij

Przeczytaj również

Tłuszcze nienasycone – czym są i gdzie występują?

opublikowano 07.06.2022

Tłuszcze nienasycone – czym są i gdzie występują?

Czytaj dalej
Dieta Dukana – zasady, co jeść i czy jest zdrowa?

opublikowano 24.03.2022

Dieta Dukana – zasady, co jeść i czy jest zdrowa?

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin