Catering dietetyczny, całodniowy | Fit King Olsztyn

aplikacja - sprawdź

795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Jakie pieczywo na diecie

opublikowano 16.07.2021

Jakie pieczywo na diecie

Chleb to od wielu lat jeden z najważniejszych produktów spożywczych w diecie ludzi na całym świecie. Często można się jednak spotkać z opinią, że będąc na diecie, nie powinno się spożywać pieczywa. Tak naprawdę dotyczy to tylko niektórych rodzajów chleba, ponieważ zdrowe pieczywo może mieć bardzo dobry wpływ na organizm człowieka: chleb może poprawić trawienie oraz zawiera wiele witamin i składników mineralnych potrzebnych dla organizmu. Spójrzmy zatem, jakie pieczywo jeść na diecie i dlaczego nie warto z niego rezygnować.

Jaki chleb jeść na diecie?

Wbrew popularnym mitom przy odchudzaniu nie trzeba całkowicie rezygnować ze spożycia chleba. Wybrane produkty zbożowe w piramidzie zdrowego żywienia są kluczowym elementem prawidłowego jadłospisu. Najważniejszy jest jednak wybór odpowiedniego rodzaju pieczywa. Przede wszystkim zamiast chleba z białej mąki powinno się sięgać po razowe i nisko przetworzone pieczywo. Do upieczenia zdrowego chleba potrzeba właściwie tylko kilku składników, dlatego zbyt duża ilość dodatków (szczególnie chemicznych) jest oznaką pokazująca, który chleb jest dozwolony na diecie.  Najzdrowszymi rozwiązaniami są zatem pieczywo razowe, żytnie i orkiszowe. Pieczywo razowe wyróżnia się tym, że jest wytwarzane z nieoczyszczonej mąki, czyli maki zawierającej zewnętrzne części ziaren, które dostarczają wiele składników odżywczych dla organizmu. Zbyt częste lub zbyt intensywne spożywanie pieczywa razowego może jednak doprowadzić do problemów z trawieniem (wynika to z dużej ilości fitynianianów). Trzeba również pamiętać, że to nie kolor jest wyznacznikiem rodzaju pieczywa, a jego skład, ponieważ również ciemny chleb może być upieczony z białej mąki pszennej.

Jaki chleb jest dietetyczny?

Wybór odpowiedniego chleba na diecie wcale nie jest łatwy. To, czy konkretny produkt może znaleźć się w zdrowej diecie, zależy od typu mąki, czyli stopnia oczyszczenia. Typ mąki określa liczba przy niej podana, np. mąka razowa 2000. Im wyższy numer, tym mniej oczyszczona jest mąka i zawiera więcej zdrowy składników odżywczych. Można więc stwierdzić, że mąką nieoczyszczona jest znacznie zdrowsza niż oczyszczona (nieoczyszczona ma wyższy numer). Najlepszym wyborem na diecie są zatem następujące rodzaje pieczywa: pełnoziarniste, razowe, graham, żytnie i orkiszowe. Czasem nazwy pieczywa i jego kolor mogą mylić, dlatego zawsze trzeba przeczytać etykietę, na której są podane dokładne dane o produkcie. Przy wyborze chleba na diecie warto również zwrócić uwagę na to, czy jest on wypiekany na bazie drożdży czy zakwasu. Niestety, podobnie jak w przypadku innych wyborów żywieniowych, znacznie zdrowsze rozwiązanie, czyli pieczywo przygotowane na zakwasie jest z reguły mniej smaczne niż chleb upieczony na bazie drożdży.

Ile kromek chleba dziennie na diecie?

Zdrowe pieczywo może być nieodłączną częścią diety redukcyjnej. W 100g pieczywa znajduje się około 260 kcal, co sprawia, że jedna kromka pieczywa dostarcza do organizmu około 60-100 kcal. „Dozwolona” ilość kromek chleba w diecie zależy więc od zapotrzebowania kalorycznego i całego jadłospisu. Zazwyczaj jednak optymalna ilość spożywania pieczywa w ciągu dnia to 2-4 kromki zdrowego chleba. Warto również pamiętać, że od samego pieczywa się nie tyje, jeśli mieści się w nasz dzienny bilans kalorii. Puste kalorie, czyli np. te z białego pieczywa, często prowadzą do przejadania oraz do pogorszenia samopoczucia. Planując swoją dietę i włączając w nią pieczywo pełnoziarniste, nie można też zapomnieć o dodatkach – do sumy spożywanych kalorii trzeba dodać również m.in. szynkę, ser żółty, ser lub inne dodatki.

Jakie pieczywo przy odchudzaniu – jakich rodzajów pieczywa trzeba unikać?

Pieczywa nie można jednoznacznie opisać jako zdrowy lub niezdrowy produkt w diecie. Istnieją jednak niektóre rodzaje pieczywa, które powinna unikać każda osoba na diecie odchudzającej. Z diety odchudzającej zaleca się wykluczenie chleba z mąki pszennej, czyli najpopularniejszy na rynku bochenków białego chleba. Jest to spowodowane tym, że chleb pszenny piecze się z mąki o najniższej zawartości błonnika i minerałów. To samo dotyczy białego chleba tostowego i innego pieczywa z długim terminem ważności – w ich przypadku poza niską jakością mąki ma się do czynienia również z dużą ilością chemii i szkodliwych składników. W zdrowej diecie nie ma również miejsca dla głęboko mrożonego pieczywa. Takie pieczywo zawiera ogromną ilość różnych „ulepszaczy” jak np. emulgatory, spulchniacze, wybielacze i konserwanty. Dwa razy trzeba się też zastanowić przed zakupem pieczywa zapakowanego w folii z długą datą ważności. Takie pieczywo rzeczywiście pozostaje jadalne przez dłuższy okres, jednak jest to możliwe tylko dzięki wykorzystaniu w produkcji dużej ilości składników chemicznych.

Pieczywo na diecie – popularne przepisy na zdrowy chleb domowy

Zastanawiając się jaki chleb na diecie odchudzającej warto wybrać, jednym z ciekawszych rozwiązań jest samodzielne upieczenie zdrowego pieczywa. Domowy chleb można wykonać na wiele sposobów – jednym z nich jest prosty przepis z wykorzystaniem zaledwie kilku składników. Z drugiej strony, pieczywo to produkt, który można przygotować wraz z wieloma różnymi dodatkami.  Tak naprawdę dodatków, które można wykorzystać do upieczenia domowego chleba jest bardzo dużo i ogranicza je jedynie wyobraźnia -kluczowy jest jednak wybór zdrowej mąki.

Dieta na redukcji – jak zdrowo schudnąć?

Wybór odpowiedniego pieczywa to tylko jeden element diety. Aby zdrowo schudnąć, trzeba pamiętać też o innych istotnych zasadach zdrowego odżywiania. Podstawą jest dostarczenie do organizmu wszystkich najważniejszych składników odżywczych z odpowiednich źródeł. W przypadku węglowodanów mogą być to produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym (w tym pieczywo). Natomiast jeżeli chodzi o tłuszcze, to doskonałymi źródłami zdrowych tłuszczów są m.in. awokado, nasiona, oliwa z oliwek, ryby, orzechy i jaja, a w przypadku białka zdrowymi źródłami są chude mięso, nabiał oraz rośliny strączkowe. Jeżeli chce się schudnąć, to poza zdrową dietą warto zwiększyć aktywność fizyczną (np. poprzez regularne uprawianie sportu), a także pamiętać o zdrowej ilości snu i odpowiedniej regeneracji.

 

 

udostępnij

Przeczytaj również

Dieta lekkostrawna – podstawy, które ułatwią poznanie jej zasad

opublikowano 22.07.2021

Dieta lekkostrawna – podstawy, które ułatwią poznanie jej zasad

Czytaj dalej
Wszystko na temat skutecznego i naturalnego odkwaszania organizmu

opublikowano 08.07.2021

Wszystko na temat skutecznego i naturalnego odkwaszania organizmu

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin