opublikowano 06.07.2022
Nasiona roślin strączkowych
Warto powrócić do korzeni i jeść zdrowo oraz naturalnie, sięgając po to, co pożywne i smaczne. Chociaż współcześnie chętnie sięgamy po żywność wysoko przetworzoną oraz dużo tłustych i mięsnych posiłków, pamiętajmy, że nasiona roślin strączkowych są niezwykle cennym źródłem białka i powinniśmy pamiętać o nich planując codzienne jadłospisy dla całej rodziny. O tym, że nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka odgrywają znaczącą rolę napisaliśmy poniżej. Zapraszamy do lektury!
Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka
Nie powinniśmy się opierać trendom szybkiego jedzenia, nawet jeśli żyjemy w biegu. Konieczne jest zapewnienie sobie dobrze zbilansowanej diety różnorodnej w zdrowe i pożywne składniki. Jednymi z nich są właśnie suche nasiona roślin strączkowych. Stanowią ogromne bogactwo fosforu, magnezu, a także cynku, potasu i żelaza.
Suche nasiona roślin strączkowych jakie to? Do tej grupy żywności bio zaliczymy groch, bób, soję, soczewicę, fasolę i ciecierzycę (potocznie zwaną cieciorką). Doskonale sprawdzą się w różnych dietach wegetariańskich, ale są również urozmaiceniem tradycyjnego mięsnego menu, gdy chcemy nieco odpocząć od na co dzień spożywanych dań.
Nasiona roślin strączkowych rodzaje
W Polsce najpopularniejsze rośliny strączkowe to bób, różne odmiany fasoli, a także ciecierzyca, soczewica czy też soja. Nasiona roślin strączkowych ze względu na wartości odżywcze powinny często gościć na naszych talerzach. Jeśli nie przepadamy za ich smakiem, możemy przemycać je w różnych daniach jako składnik bazowy odpowiadający za kaloryczność. Dobrym rozwiązaniem okażą się zupy krem, placki, pasztety i pulpety. Jeśli natomiast smak strączków bardzo nam odpowiada, mogą przyozdabiać dania na talerzu i występować solo. Wówczas świetnie sprawdzą się w sałatkach (zwłaszcza bób i groszek) z dodatkiem czosnkowych dresingów oraz podawane na ciepło w towarzystwie pieczonych warzyw.
Roślin strączkowych wartość odżywcza
To niezwykle cenne i ważne dla naszego zdrowia produkty, stanowiące roślinne źródło białka. Ponadto strączki są nie tylko wartościowe, ale również smaczne. Dodatkowo nasiona roślin strączkowych cechują się właściwościami wysokoenergetycznymi oraz dostarczają organizmowi dużej dawki węglowodanów. Warto spożywać je także ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze jest komponować je w różnorodnych daniach z warzywami oraz produktami zbożowymi, by uczynić posiłki jeszcze wartościowszymi. Strączki ze względu na wysoką zawartość białka są częstym składnikiem w dietach wegetarian, dlatego odpowiednio zbilansowane menu może nasycić nas, a dodatkowo dostarczyć pozytywnych doznań smakowych.