795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Żywność bio

opublikowano 18.01.2022

Żywność bio

Ludzka cywilizacja, podlega bardzo szybkiemu rozwojowi. Niestety w koszta tego rozwoju, wlicza się choćby zanieczyszczone powietrze, dewastacja środowiska czy skażenie rzek. Możemy temu przeciwdziałać, wybierając bio żywność. Czym są właściwie produkty bio? Jak można odróżnić bio jedzenie?

Co znaczy bio?

Coraz częściej możemy się spotkać z określeniem – żywność bio. Oznacza ono, iż jedzenie produkowane jest bez zastosowania GMO, antybiotyków, hormonów czy chemikaliów. Jedzenie bio, organic, eco – nazwy te mogą być stosowane wymiennie. Wszystkie one, oznaczają ekologiczną żywność, a prawo do ich stosowania przysługuje wyłącznie po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu. Odwiedzając sklep bio, produkty ekologiczne możemy łatwo rozpoznać po odznaczającym się znaku euroliścia. Ten symbol, obowiązuje na terenie Unii Europejskiej począwszy od roku 2010. Jest to gwarancja, iż produkty mają najwyższą jakość, jak również wytwarzane są w warunkach odpowiednio kontrolowanych.

Bio produkty pochodzą z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw. Aby spełnić normy Unii Europejskiej, produkcja pożywienia musi przebiegać w odpowiednich warunkach:

  • uprawa przy wykorzystaniu nawozów naturalnych – obornika, kompostu, gnojowicy,
  • całkowity zakaz stosowania pestycydów i nawozów sztucznych,
  • różnicowanie uprawy na podstawie płodozmianu – system, który gwarantuje ekologiczną równowagę,
  • ograniczenie wykorzystania do minimum maszyn,
  • prowadzenie uprawy wyłącznie na terenie nieskażonym – wykluczone będą przykładowo obszary znajdujące się przy drogach, gdzie gleba może nasiąkać ołowiem,
  • coroczne przeprowadzanie kontroli jakości – ekologiczne certyfikaty, przyznawane są wyłącznie na rok i trzeba je cały czas odnawiać, potwierdzając tym samym utrzymywanie norm co do jakości.

Żywność bio co to jest?

Żywność bio co to jest?

Żywność bio, pochodzić musi z upraw ekologicznie kontrolowanych i nie może być poddawana genetycznej modyfikacji, nawożeniu pestycydami i sztucznymi dodatkami. Mięso ma pochodzić od zwierząt, w przypadku których nie używano hormonów wzrostu czy antybiotyków.

Rynek produktów dla najmłodszych, jest mocno rozbudowany w BIO produkty, natomiast bardzo często możemy także spotkać BIO dla osób dorosłych.

Określenie BIO, stosuje się przede wszystkim na terenie Unii Europejskiej, niemniej w XXI w. Japonia, Meksyk, Kanada, USA, wymagają także od producentów uzyskania certyfikatu dla żywności ekologicznej.

Produkty bio

Produkty bio

Lista zalet, jakie ma żywność ekologiczna, jest bardzo długa. To, na co warto szczególnie zwracać uwagę, to fakt, iż konsumpcyjne walory uzupełniają plusy mające związek z dbałością o środowisko naturalne.

Warto wymienić te najważniejsze:

  • dbałość o zdrowie – produkty ekologiczne wytwarza się bez zastosowania chemicznych środków do ochrony roślin oraz nawozów sztucznych, zatem nie powodują one alergii i podrażnień w przewodzie pokarmowym,
  • obecność wartości odżywczych – owoce są znacznie słodsze i mają więcej witamin, mięso od zwierząt hodowanych w ekologicznych warunkach, jest odtłuszczone i mniej wodniste – każdy spośród produktów ekologicznie wytwarzanych, jest prawdziwie pełnowartościowym produktem,
  • etyka – wybranie ekologicznej żywności, jest nierzadko związane z istotnymi moralnymi wyborami; są to zwykłe decyzję dotyczące brania odpowiedzialności za losy środowiska globalnego, czy też protest przeciwko hodowli przemysłowej zwierząt,
  • ekologia – ekologiczne gospodarstwa, produkują nie tylko żywność mającą lepszą jakość, ale stanowią także ważny element, który hamuje postępujące degradowane naturalnego środowiska.

udostępnij

Przeczytaj również

Dieta zbilansowana

opublikowano 18.01.2022

Dieta zbilansowana

Czytaj dalej
Dieta kopenhaska

opublikowano 18.01.2022

Dieta kopenhaska

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin