opublikowano 27.01.2020
Zapotrzebowanie na zdrową dietę
W czasach, kiedy świat pędzi do przodu i zabiera ze sobą w tym szalonym tempie ludzi, zaczyna brakować czasu na czerpanie przyjemności z gotowania, nie wspominając o przygotowywaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków. Szukając rozwiązania dla tego problemu, firmy dietetyczne opracowały plany dostarczania dla swoich klientów zestawów przygotowanych zgodnie z indywidualnymi wytycznymi, zawierających pięć i więcej pożywnych i zdrowych posiłków. W taki sposób powstała idea diety pudełkowej z dowozem do domu. Duże, szeroko rozreklamowane firmy skupiają się obecnie na działalności w dużych miastach, szczególnie, jeśli chodzi o sam catering, natomiast w mniejszych miejscowościach można znaleźć lokalnych usługodawców dostarczających zdrowe posiłki do miejsca wskazanego przez klienta. Poza opracowaniem diety pudełkowej, dostępnej dla mieszkańców wybranych miast, pomysłodawcy przygotowali gotowe plany dietetyczne dla każdego, ułożone na indywidualne zamówienie i zgodne z wytycznymi certyfikowanych specjalistów. Takie plany dietetyczne, dostępne za niewielkie pieniądze, pozwalają na spożywanie codziennie smacznych, zróżnicowanych posiłków o odpowiedniej kaloryczności i jednocześnie dają pewność, że są przygotowane z naturalnych, wyselekcjonowanych zakupionych składników.
Nie taka dieta straszna, jak ją malują
Słysząc słowo „dieta” wielu ludzi wyobraża sobie restrykcyjne ograniczenie ilości spożywanych posiłków i przyjmowanych kalorii, podczas gdy w rzeczywistości najważniejszym przykazaniem obowiązującym podczas stosowania jakiejkolwiek diety jest „Aby schudnąć, trzeba jeść”. Regularność posiłków jest jednym z filarów dobrze opracowanego planu żywieniowego i dieta pudełkowa tę regularność zapewnia. Diety kojarzą się również z obsesyjnym liczeniem kalorii zawartych w każdym posiłku, co na początkowych etapach może być bardzo trudne dla amatora. Tutaj z pomocą przychodzi catering dietetyczny – kalorie we wszystkich posiłkach są dokładnie określone, a ich ilość przyswajana każdego dnia jest identyczna, dzięki czemu organizm szybko i bez zbędnego obciążenia przyzwyczaja się do nowego dawkowania energii. Optymalne plany żywieniowe, zwykle przygotowane przez klinicznych dietetyków w różnych kalorycznościach, pozwalają każdemu wybrać odpowiedni wariant dla siebie bez ryzyka dla zdrowia.
Ukłon w stronę wegetarian
Coraz częściej można się spotkać z ludźmi, którzy ze względów smakowych, ideologicznych lub zdrowotnych rezygnują całkowicie z jedzenia mięsa. Mając na uwadze, że brak mięsa w swoim planie żywieniowym należy zastąpić innymi artykułami spożywczymi, dostarczającymi zbliżone ilości składników odżywczych, dietetycy opracowali rozwiązanie, którym jest wegetariańska dieta pudełkowa.
Opiera się ona zwykle na szerokim wyborze produktów pochodzenia roślinnego, produktach mlecznych i jajach. Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań, dieta może również obfitować w ryby. Inną alternatywę dla mięsa stanowią tofu oraz rośliny strączkowe – artykuły bogate w błonnik, regulujące rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, zmniejsza uczucie głodu i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Ekologia przede wszystkim
Dieta pudełkowa z dowozem do domu może kojarzyć się z niepotrzebnym generowaniem plastikowych odpadów, a jest to ogromny problem współczesnego świata. Łatwo można policzyć, że pięć posiłków otrzymywanych przez trzydzieści dni w miesiącu daje aż sto pięćdziesiąt plastikowych opakowań, które nie nadają się do recyklingu. Z tego powodu największe firmy zapewniające catering dietetyczny idą z ekologicznym trendem i powoli wycofują opakowania plastikowe, zastępując je kartonikami pochodzenia naturalnego. Takie opakowania są stuprocentowo biodegradowalne, bezpieczne dla zdrowia i środowiska.
Przyczyny braku efektów
Próby samodzielnego odchudzania bez pomocy profesjonalnego dietetyka rzadko dobrze się kończą. Restrykcyjne głodówki, nieregularne posiłki, częste jedzenie gotowych produktów na mieście czy picie niedostatecznych ilości wody to najczęściej popełniane błędy podczas odchudzania. Na nich jednak lista się nie kończy, bo poza takimi ogólnymi, niezdrowymi nawykami żywieniowymi, należy zwrócić uwagę na drobne, ale niezwykle ważne przyzwyczajenia. Pierwszym jest picie kawy, która według wielu źródeł zwiększa metabolizm. Faktycznie kawa polepsza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnianie, ale nie ma większego wpływu na ilość spalanego tłuszczu, wobec czego nie pomaga w utracie wagi. Kofeina rzeczywiście zwiększa tempo przemiany lipidów, ale zawartość aktywnej kofeiny w filiżance kawy nie jest wystarczająca, aby dawać widoczne efekty.
Drugim przyzwyczajeniem jest picie alkoholu. Nie dość, że sam alkohol jest niezwykle kaloryczny, w dodatku zaostrza apetyt. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że odurzony alkoholem człowiek sięgnie po niezdrowe przekąski, dostarczające wielu pustych kalorii. Trzecim negatywnym przyzwyczajeniem jest rezygnacja ze śniadania. Po nocy, podczas której mózg pracuje, należy dostarczyć mu odpowiednią ilość kalorii w postaci pożywnego, zdrowego śniadania. Rezygnacja z tego posiłku sprawia, że poranek jest dla organizmu bardzo męczący i ponownie wzrasta prawdopodobieństwo sięgnięcia po niezdrową przekąskę, która natychmiast dostarczy mózgowi odpowiednią dawkę glukozy. Czwartym niezdrowym nawykiem, z którym, na szczęście, rozprawia się dieta z dowozem, jest zjadanie zbyt dużych porcji. Mimo że początkowo wydaje się, że porcje, które są dostarczane zgodnie z wybranym planem żywieniowym są zdecydowanie za małe, po jakimś czasie okazuje się, że dokładnie tyle wymaga organizm człowieka, aby poczuć się sytym, bez ochoty na podjadanie w ciągu dnia. Dieta opracowana indywidualnie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie energetyczne osoby, dla której jest przygotowana. Najważniejszym jest jednak korzystać z usług certyfikowanych, klinicznych dietetyków, którzy mają doświadczenie w tej dziedzinie.
Zbilansowany jadłospis
Należy pamiętać, że nie wolno samodzielnie rezygnować z grupy produktów, która według niesprawdzonych źródeł jest szkodliwa dla zdrowia. Nie należy ograniczać do zera spożycia węglowodanów, wykluczać z diety tłuszczy czy białek. Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i procesu kontrolowanej utraty wagi. Dopiero dietetyk odpowiednio dobierze proporcje i ustali plan żywieniowy w taki sposób, aby dostarczać organizmowi dokładnie tyle składników odżywczych, ile ich potrzebuje. Catering dietetyczny i indywidualnie ułożone jadłospisy przeznaczone do gotowania w domu świetnie się sprawdzą w takim wypadku, jeśli firma świadcząca powyższe usługi może się pochwalić obecnością w zespole dietetyka klinicznego – należy ufać wyłącznie sprawdzonym, potwierdzonym certyfikatami firmom, aby nie narażać swojego zdrowia na szwank.