opublikowano 09.11.2022
Produkty obniżające cholesterol
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta wpływa na kondycję i samopoczucie. Istnieją naturalne metody obniżania cholesterolu, które pozwalają poprawić wyniki badań i stan zdrowia. Ważne, by konsekwentnie stosować się do zasad i świadomie podchodzić do swojej codziennej diety. Zatem, warto odpowiedzieć na pytanie, co obniża poziom cholesterolu?
Co jeść żeby zmniejszyć cholesterol?
Jeśli chcemy dobrze się czuć i utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie ważne jest, by dbać o kilka istotnych filarów naszego zdrowia:
- Kondycję fizyczną,
- Świadome odżywianie.
Sposób żywienia jest bardzo ważny i ma wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Poprzez wybór produktów na talerzu można uzupełniać niedobory witamin i minerałów w organizmie i wpływać na kondycję, obniżając na przykład ryzyko występowania chorób serca. Dieta zbilansowana wiąże się z zapewnianiem w jadłospisie szerokiego wachlarza produktów zarówno białkowych, jak też bogatych w tłuszcze i węglowodany (podawanych w stosownych proporcjach).
Odpowiedni wybór spożywanych potraw wywiera wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie poziomu cholesterolu. To bardzo ważne, ponieważ naturalne metody obniżenia cholesterolu pozwalają unikać stosowania medykamentów.
Mówiąc o diecie zbilansowanej miejmy na uwadze ograniczenie ilości spożywanych tłuszczy nasyconych, które występują w:
- Śmietanie,
- Maśle i smalcu,
- Daniach smażonych na głębokim oleju,
- Mięsie,
- Tłustym mleku,
- Serze żółtym.
Czy to oznacza, że powyższe produkty trzeba wyeliminować z jadłospisu? Nic bardziej mylnego. Ważne jednak, by nie stanowiły głównego źródła tłuszczu w naszej diecie. Jadłospis powinien obfitować w nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w orzechach, olejach roślinnych i rybach.
Owoce obniżające cholesterol
Oprócz właściwego zbilansowania produktów wybieranych w codziennym menu, równie istotna jest dieta lekkostrawna. Warto zamienić tłuste i smażone potrawy na lekkie dania i sałatki. Dobrze jeść regularnie owoce. Awokado obniżające cholesterol doskonale smakuje w paście guacamole lub jako zamiennik masła.
Jakie warzywa obniżają cholesterol?
Chociaż nie każdemu przyjdzie to do głowy w pierwszej kolejności, okazuje się, że cebula może stabilizować poziom cholesterolu. Jest nie tylko aromatyczna, ale też bogata w cenne flawonoidy. Równie dobrze jest sięgać po strączki. Zielona fasolka szparagowa obniża cholesterol LDL a dodatkowo jest niezwykle smaczna, zdrowa i zawiera dużo błonnika, za sprawą czego przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Chcąc obniżyć poziom cholesterolu możemy wprowadzić do codziennego jadłospisu także bakłażan. Jest nie tylko smaczny, ale też doskonale wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Czosnek to kolejna propozycja. Może on obniżać poziom złego cholesterolu w ludzkim organizmie. Ponadto stanowi naturalny antybiotyk i wspiera w budowaniu odporności. Ziemniaki są także sprzymierzeńcem w walce o dobry poziom cholesterolu i stanowią zgrany duet z marchwią.
Przyprawy obniżające cholesterol
Jeżeli wyniki badań są alarmujące, działajmy wielotorowo. Nie tylko warzywa, owoce lub pełnoziarniste produkty są dla nas wskazane. Istnieją przyprawy obniżające cholesterol. Należy do nich np. cynamon, który reguluje poziom złego cholesterolu, jednocześnie nie wywierając wpływu na dobry cholesterol. Kolejna przyprawa obniżająca cholesterol to pieprz cayenne. Wszystko to dzięki zawartej w nim kapsaicynie. W domowym przyprawniku warto także znaleźć miejsce dla kurkumy i imbiru suszonego. Wszystkie te przyprawy mają niezwykle wszechstronne zastosowanie w jadłospisie. Można dodawać je do dań słodkich lub wytrawnych (tak dzieje się np. z imbirem lub cynamonem). Kurkuma z kolei to jeden ze składników dań curry. Można więc przygotowywać rozmaite potrawy, które oprócz walorów smakowych będą dobrze oddziaływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Warto przeczytać: Syrop glukozowo fruktozowy.
Ponadto istnieją także zioła, które mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Możemy zaliczyć do tej grupy czystek. Picie takiej herbatki to doskonała propozycja na co dzień, ze względu na delikatny smak i właściwości zdrowotne. Ponadto czystek wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Do kuchennego zielnika włóżmy również ostropest plamisty, który jest polecany osobom z chorobami wątroby i woreczka żółciowego. Okazuje się jednak, że oprócz powyżej wymienionych zalet, jest wskazany także w przypadku obniżania poziomu złego cholesterolu.
Pamiętajmy, że chcąc pozytywnie wpłynąć na wyniki badań powinniśmy działać systemowo i wprowadzić w życie szereg zmian. Nie traktujmy zatem diety jako losowo wybranych propozycji kulinarnych w danym tygodniu. Bądźmy konsekwentni. Ważne, by produkty bogate w błonnik stały się częstymi bywalcami na naszych talerzach. Błonnik bowiem wywiera duży wpływ na proces obniżania cholesterolu. Znajduje się w produktach zbożowych wieloziarnistych, np. w grubych kaszach, czy też razowych makaronach).
Przemierzając sklepowe alejki wybierajmy pieczywo pełnoziarniste, strączki, oleje roślinne (np. oliwę z oliwek), a także orzechy. Nie unikajmy także tłustych ryb. Ważne, by nasza dieta była zbilansowana i bogata w owoce (najlepiej jedzone ze skórką, bo tam znajduje się najwięcej błonnika) i warzywa. Chcąc zadbać o zdrowie wybierajmy nienasycone kwasy tłuszczowe, nasiona, strączki oraz żywność nieprzetworzoną bez chemicznych, zbędnych naszemu organizmowi dodatków. Nałogi, co warto podkreślić – zdecydowanie nie sprzyjają w walce o dobrą kondycję organizmu i obniżanie poziomu cholesterolu. Kolejne ogniwo to aktywność fizyczna; na miarę możliwości warto uprawiać sport lub przynajmniej odbywać regularne spacery. W ten sposób podchodzimy do funkcjonowania naszego organizmu w sposób holistyczny, wdrażając wiele zmian w różnych obszarach.