opublikowano 28.04.2020
Na czym polega efekt Jojo i jak go uniknąć?
Odchudzanie to proces wymagający odpowiedniego podejścia. Na nic zdadzą się impulsywne zamiary zrzucenia kilku kilogramów przed wakacjami lub planowaną w niedalekim czasie uroczystością. Chcąc schudnąć skutecznie, trzeba wprowadzić zasady zdrowego stylu życia. Ogromne znaczenie ma zbilansowana dieta zapewniająca odpowiednią podaż energii i wartości odżywczych, a także regularna aktywność fizyczna. Chociaż niektórym osobom nadal trudno w to uwierzyć- restrykcyjna i szybko przeprowadzona kuracja odchudzająca może stać się źródłem poważnych problemów. Nawet jeśli uda się dzięki niej schudnąć, to na krótko. Z biegiem czasu dawne kilogramy wrócą, i to najczęściej z nawiązką, a wtedy pozbycie się ich będzie jeszcze trudniejsze.
Czym jest efekt jojo?
Wiele osób przechodzących po raz pierwszy na restrykcyjną dietę odchudzającą nie wie, co to jest efekt jojo. Tymczasem to nic innego jak cykliczne wahania wagi, jakie mogą wystąpić po zakończonej kuracji odchudzającej, zwłaszcza wtedy, gdy polegała na źle zbilansowanej diecie lub co gorsze-głodówce. Efekt jojo pojawia się wtedy, gdy w ciągu 5 miesięcy po wyjściu z diety redukcyjnej masa ciała zwiększa się o więcej niż 10% wagi osiągniętej w wyniku odchudzania. Występuje zwykle kilka tygodni po wyjściu z diety i wiąże się z niebezpiecznym dla zdrowia błędnym kołem odchudzania. Chęć szybkiego zgubienia nadprogramowych kilogramów sprawia, że wiele osób przechodzi na kolejną dietę cud, obiecującą błyskawiczną utratę wagi. Naprzemienne tycie i chudnięcie niekorzystnie odbija się zarówno na zdrowiu fizycznym, jak i psychicznym.
Skąd się bierze efekt jojo?
Rygorystyczne diety odchudzające opierają się na eliminacji różnych grup produktów spożywczych lub diety ubogoenergetyczne prędzej czy później skutkują niedoborem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W takiej sytuacji organizm zaczyna oszczędzać energię, a tempo przemiany materii obniża się. Organizm zamiast spalać tkankę tłuszczową zaczyna ją magazynować, by móc czerpać z niej energię w przypadku jej niedostatecznej podaży w diecie. Stąd już blisko do zjawiska, jakim jest efekt jojo po diecie redukcyjnej.
Efektem jojo kończą się głodówki, monodiety i diety o zbyt niskiej wartości energetycznej w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Prowadzą do niego również błędy w odchudzaniu takie jak brak aktywności fizycznej czy źle zbilansowany i monotonny jadłospis. Zdrowe tempo chudnięcia to od 0,5-1 kg na tydzień. Zbyt szybki spadek masy ciała wpływa głównie na utratę masy mięśniowej i wody, a nie pożądanego tłuszczu. Dlatego wszelkiego rodzaju głodówki czy diety restrykcyjne są niefizjologiczne i niedoborowe dla organizmu, wpływają na rozregulowanie metabolizmu i pogorszenie samopoczucia i zdrowia.
Konsekwencje efektu jojo
Osoby, które chudną natychmiastowo lub odchudzają się nieprawidłowo, narażają się na niebezpieczne dla zdrowia konsekwencje. Zbyt szybkie odchudzanie skutkuje niedoborami pokarmowymi. Brak ważnych dla organizmu makro- i mikroskładników odżywczych może przyczynić się do pogorszenia wyników badań krwi czego konsekwencją może być m.in. anemia, gorsze samopoczucie, bóle głowy i ogólne osłabienie, uczucie kołatania serca, zaburzenia koncentracji, pogorszenie kondycji fizycznej, wypadanie włosów, szybsze starzenie się cery, a nawet choroby układu pokarmowego. Pojawiają się zaburzenia hormonalne.
Naprzemienne tycie i chudnięcie sprawia, że w okolicy brzucha przybywa tkanki tłuszczowej, co zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę czy choroby układu krążenia. Problemom ze zdrowiem fizycznym towarzyszy niepokój, złe samopoczucie i niska samoocena. Człowiek traci wiarę we własne możliwości, co negatywnie odbija się na życiu społecznym i zawodowym. Wzrasta ryzyko depresji.
Dlatego warto wiedzieć, jak uniknąć efektu jojo i cieszyć się zgrabną sylwetką bez uszczerbków na zdrowiu.
Jak zatrzymać efekt jojo?
Nie ma lepszej odpowiedzi na pytanie jak zatrzymać efekt Jojo niż: zdrowe odżywianie, którego podstawę stanowi odpowiednio zbilansowana dieta. Z diety redukcyjnej należy wychodzić powoli, stopniowo zwiększając kaloryczność diety. Małe posiłki, spożywane co 3-4 godziny, pomogą utrzymać prawidłową masę ciała. Zwiększony udział warzyw i produktów pełnoziarnistych ułatwi zachowanie właściwego tempa metabolizmu, dzięki zwiększeniu ilości błonnika w diecie. Nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia jest wysypianie się, wypijanie odpowiedniej ilości płynów i regularne ćwiczenia fizyczne.
Osobom, którym brakuje czasu na samodzielne gotowanie lub chcącym nauczyć się zasad prawidłowego żywienia, z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Zbilansowane posiłki z dowozem do domu lub biura to nie tylko oszczędność czasu, ale także znaczne ułatwienie, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Firmy świadczące tego rodzaju usługi oferują również catering dla osób pragnących schudnąć. Współpracując z dietetykami, zapewniają dostęp do zrównoważonej diety odchudzającej, która na pewno nie zakończy się efektem jojo, a pozwoli na stałe odzyskać szczupłą figurę, zdrowie i dobre samopoczucie.
Każda dieta pudełkowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach dopasowanych do indywidualnych potrzeb. Uwzględnia zapotrzebowanie energetyczne danej osoby, jej upodobania kulinarne i nietolerancje pokarmowe. Dzięki temu, że obfituje w zdrowe i różnorodne produkty spożywcze, pozwala nauczyć się zasad prawidłowego komponowania posiłków.