opublikowano 10.04.2020
Co jeść by mieć piękną cerę? Zadbaj o skórę od strony żywienia.
Wiele osób marzy, by ich skóra była piękna i gładka. Przemęczenie, zanieczyszczenie środowiska, zaburzenia hormonalne i nieodpowiednia dieta może wpływać na problemy skórne i zaburzać funkcjonowaniu całego naszego organizmu. Skóra każdego dnia narażana jest na czynniki środowiskowe – wiatr, wahania temperatury, szkodliwe promieniowanie UV, kurz, pył, smog. Aby poprawić wygląd skóry warto ograniczyć spożycie produktów zawierających duże ilości cukru, wysoko przetworzonej żywności, ostre potrawy.
Eliminacja tych produktów z diety może sprawić, że nasza skóra będzie zdrowsza. To jednak dopiero początek drogi. Aby uchronić skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi warto zapewnić jej warstwę ochronną w postaci antyoksydantów zwalczającą wolne rodniki. Do najważniejszych należą m.in. wit. z grupy B, wit. C, A, E. Można dostarczać je dzięki kosmetykom w codziennej pielęgnacji skóry, jednak ogromne znaczenie ma także prawidłowo zbilansowana dieta pod względem wartości odżywczych.
Co jeść, by mieć idealną cerę?
Owoce leśne
Truskawki, jagody, maliny i inne owoce leśne posiadają duże ilości antyoksydantów, a jednocześnie nie mają dużo cukru. Są to jednak owoce sezonowe, które świeże możemy kupić tylko przez kilka miesięcy w roku. Jednak łatwo sobie z tym poradzić. Możemy kupić takie owoce w sezonie, a następnie po oczyszczeniu, włożyć do torebek spożywczych lub pudełek i zamrozić. Inną opcją jest zakup mrożonych owoców ze sklepu. Dzięki tym rozwiązaniom będziemy mogli cieszyć się ulubionymi owocami leśnymi o każdej porze roku. Mrożenie jest metodą przechowalnictwa żywności, która w dużym stopniu zapobiega stratom składników mineralnych i witamin.
Kurkuma
Kurkuma jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, co sprawia, że pomaga zwalczyć stany zapalne, które są częstą przyczyną problemów ze skórą. To przyprawa, która wzmacnia naszą odporność. Kurkumę można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy dodawać ją do potraw, ale również zrobić napój z migdałami i imbirem.
Płatki owsiane
Płatki są bogate w krzem i błonnik, czyli składniki, które są wręcz niezbędne w walce o idealną skórę. Krzem stymuluję produkcję kolagenu sprawiając , że nasza skóra jest elastyczna i jędrna. Pomaga zwalczać oznaki starzenia się. Błonnik reguluję pracę przewodu pokarmowego pomagając oczyszczać organizm.Owsianka to świetna opcja na śniadanie. Możemy zmieszać ją z różnymi składnikami dostarczając wielu witamin i składników mineralnych jak np. orzechy, pestki, owoce świeże lub suszone.
Zielona herbata
Zielona herbata zawiera związki, które działają przeciwzapalnie dzięki przeciwutleniaczom. Dodatkowo zielona herbata zawiera katechiny, które hamują wzrost wirusów i bakterii. By jednak korzystać ze wszystkich plusów zielonej herbaty, ta musi być odpowiednio przygotowana. Woda powinna mieć mniej więcej 80 stopni Celsjusza, a długość parzenia nie powinna trwać więcej niż 3-4 minuty.
Awokado
To owoc, który jest pełen zdrowych tłuszczów, dzięki którym możemy ustabilizować poziom cukru we krwi. Do tego zawiera potas, wapń, witaminę E i C, magnez oraz antyoksydanty. To czyni z awokado jeden z najlepszych pokarmów stosowanych do polepszenia jakości skóry.
Kalafior i brokuł
To warzywa bogate w beta-karoten, błonnik, witaminę A i C czyli antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, znane ze swojego działania przeciw starzeniu i poprawiające jakość skóry. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, brokuły trzeba odpowiednio przygotować, by te nie straciły swoich właściwości. Wystarczy włożyć je do wrzątku na około 2 minuty. Po takim czasie będą one lekko twarde i chrupkie, a także zachowa wszystkie swoje właściwości zdrowotne.
Co jeszcze można włączyć do swojej diety?
Wyżej wymienione produkty to nie wszystkie opcje, które możemy zawrzeć w naszym planie żywieniowym. Zdrowa dieta, której celem będzie poprawa jakości naszej skóry może także zawierać:
- Marchew i inne warzywa i owoce od koloru żółtego po czerwony jak morele, brzoskwinie, dynia, papryka które są bogatym źródłem beta-karotenu. Ich niedobór objawiać się może suchością i rogowaceniem skóry.
- Kakao, które jest świetnym źródłem magnezu obniżając poziom stresu i wpływając pozytywnie na stan skóry
- Kiszonki, np. kiszoną kapustę, które są naturalnymi probiotykami regulującymi funkcjonowanie naszych jelit, niwelując powstające stany zapalne, poprawiając kondycję naszej skóry
- Jajka – zawierają cynk którego niedobór może objawiać się zmianami skórnymi, trudnością w gojeniu ran i wypadaniem włosów
- Rośliny strączkowe – to źródło selenu w naszej diecie. Wraz z cynkiem i witaminami C, A, E, stanowi bogactwo antyoksydantów. Selen towarzyszy w szlaku metabolicznym jodu dlatego w przypadku chorób tarczycy może objawiać się problemami z suchą skórą i trądzikiem
- Owoce cytrusowe – dostarczające C i łagodząc stany zapalne w organizmie. Dużo więcej znajdziecie jej także w natce pietruszki, papryce lub porzeczkach.
- Granaty i figi, które będą pozytywnie wpływać na zdrowie naszego serca, wspomogą pamięć, a także ukoją nerwy. To ostatnie w przypadku walki o zdrową skórę jest niezwykle ważną zaletą tych owoców.
- Siemię lniane, orzechy włoskie i oliwa z oliwek, które są źródłami zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz w przypadku siemienia czy orzechów- błonnika. Łagodzą stany zapalne, wpływają na poprawę nastroju i obniżają poziom stresu.
Nie należy także zapominać o piciu dużych ilości wody, która pozwoli nam oczyścić nasz organizm. Nieprawidłowe nawodnienie naszego organizmu wpływa na stan naszej cery powodując jej przesuszanie, a także strukturę naszych włosów- są zdecydowanie bardziej łamliwe, suche i sztywne. Dzień warto zaś zaczynać od szklanki ciepłej wody z cytryną, która wspomoże nasz metabolizm i oczyści organizm po nocy. Wszystkie produkty tutaj wymienione nie tylko sprawią, że nasza skóra będzie wyglądać znacznie lepiej, ale także pozytywnie wpłyną na cały nasz organizm i samopoczucie.
Kilka słów na koniec
Gdy już znamy składniki, które mogą nam pomóc w walce o idealną cerę, ciągle pozostaje pytanie, jak znaleźć czas na gotowanie i odpowiednie przygotowywanie potraw. Obecnie nasz tryb życia jest bowiem niezwykle intensywny i mało kto jest w stanie codziennie gotować zdrowe potrawy. Jednak i na to można zaradzić. Gdy brakuje nam czasu na gotowanie, można zdecydować się na coraz popularniejszy catering dietetyczny, czyli tak zwaną dietę pudełkową. To rozwiązanie pozwala nam zaoszczędzić czas, który musielibyśmy przeznaczyć na gotowanie i robienie dużych zakupów, a jednocześnie zapewnia nam najwyższą jakość potraw i świadomość tego, że wszystko, co jemy, jest przygotowane przez kucharzy oraz konsultowane z dietetykami. Dietetyczny catering to idealna opcja dla osób, które chcą zadbać o swoją skórę i zdrowie, a nie mają czasu na gotowanie.