795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Kurkuma

opublikowano 04.12.2017

Kurkuma

Kurkuma jest tym składnikiem potraw, który nadaje im żółty kolor. Bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności (oznaczenie E100).
Zawarte w niej kurkuminoidy wykazują właściwości przeciwzapalne. Poprzez działanie antyoksydacyjne mają możliwości unieszkodliwiania wolnych rodników tlenowych i azotowych, które powstają w trakcie intensywnych ćwiczeń i neutralizują proces zapalny. Dodatkowo działa na obniżenie aktywności enzymów powodujących zapalenie oraz zwiększają produkcje glutationu, enzymu antyoksydacyjnego w komórkach.

 

Dostępność kurkuminoidów po doustnym podaniu jest dość niska. Zwiększenie biodostępności można uzyskać poprzez dodanie piperyny znajdująca się w pieprzu czarnym lub dodając zdrowe kwasy tłuszczowe do posiłku, ponieważ kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach. Porcja 8 g kurkumy podnosi poziom krążących w krwi kurkuminoidów do wartości 1,8 mmol/litr! Należy zaznaczyć, że tylko długofalowe przyjmowanie może przynieść wymierne efekty zdrowotne. Warto dodawać codziennie łyżeczkę kurkumy do koktajli, owsianki lub w trakcie gotowania ryżu.
Korzyści ze stosowania kurkumy mogą odnieść osoby aktywne fizycznie w okresie intensywnych startów, ponieważ wspomaga proces regeneracji, a także osoby w grupie ryzyka chorób nowotworowych. Badania wskazują również na korzyści w leczeniu choroby Alzheimera, reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), leczeniu obrzęków czy cierpiących na zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Redakcja: Patrycja Fijał, dietetyk kliniczny

udostępnij

Przeczytaj również

Burak

opublikowano 07.12.2017

Burak

Czytaj dalej
Kilka słów na temat żelaza

opublikowano 01.12.2017

Kilka słów na temat żelaza

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin