795 300 391

Blog

żyj zdrowo

ANTYOKSYDANTY

opublikowano 18.09.2018

ANTYOKSYDANTY

Zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze w skrócie ORAC, to właściwość związków bioaktywnych zawartych w żywności, związana z niwelowaniem skutków działania wolnych rodników tlenowych.

Stres oksydacyjny odgrywa rolę w powstawaniu i rozwoju chorób zwyrodnieniowych oraz chorób związanych z procesem starzenia się, tym samym catering dietetyczny w produkty o dużej zawartości przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na zdrowie- ogranicza stany zapalne, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jesień to okres kiedy do diety możemy włączyć produkty o wysokim wskaźniku ORAC.

  • czarna jagoda (leśna) 13427 µmol TE/100g
  • borówka 9019 µmol TE/100g
  • malina 6058 µmol TE/100g
  • jeżyna 7701 µmol TE/100g
  • czereśnia 4873 µmol TE/100g

udostępnij

Przeczytaj również

SUPERKOMPENSACJA GLIKOGENU

opublikowano 27.09.2018

SUPERKOMPENSACJA GLIKOGENU

Czytaj dalej
Kasza jaglana

opublikowano 04.09.2018

Kasza jaglana

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin