opublikowano 18.09.2018
ANTYOKSYDANTY
Zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze w skrócie ORAC, to właściwość związków bioaktywnych zawartych w żywności, związana z niwelowaniem skutków działania wolnych rodników tlenowych.
Stres oksydacyjny odgrywa rolę w powstawaniu i rozwoju chorób zwyrodnieniowych oraz chorób związanych z procesem starzenia się, tym samym catering dietetyczny w produkty o dużej zawartości przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na zdrowie- ogranicza stany zapalne, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jesień to okres kiedy do diety możemy włączyć produkty o wysokim wskaźniku ORAC.
- czarna jagoda (leśna) 13427 µmol TE/100g
- borówka 9019 µmol TE/100g
- malina 6058 µmol TE/100g
- jeżyna 7701 µmol TE/100g
- czereśnia 4873 µmol TE/100g