795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Sezon na karotenoidy

opublikowano 30.08.2018

Sezon na karotenoidy

Karotenoidy to grupa związków organicznych nadających warzywom i owocom barwę od żółtej do czerwonej. Za ciemnozieloną barwę warzyw takim jak jarmuż, szpinak i natka pietruszki również odpowiedzialne są karotenoidy. Największą aktywność biologiczną wykazuje beta-karoten, którego najlepszymi źródłami są:

  • Dynia
  • Marchew
  • Bataty
  • Papryka
  • Morele
  • Jarmuż

W diecie człowieka karotenoidy pełnią rolę przeciwutleniającą chroniąc komórki przed oddziaływaniem wolnych rodników tlenowych, ponadto są prekursorami witaminy A. Dieta o wysokiej zawartości karotenoidów zapobiega osłabieniu reakcji nadwrażliwości po ekspozycji na promieniowanie UV, chroniąc skórę i gałkę oka przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Niedobór karotenoidów i witaminy A powoduje łamliwość paznokci i włosów, problemy skórne, częste infekcje, a nawet zahamowanie wzrostu. Dieta uboga w beta-karotenu wpływa na pogorszenie widzenia w nocy lub o zmroku i w skrajnych przypadkach może powodować ślepotę. Odpowiednią ilość karotenoidów można dostarczyć do organizmu poprzez zróżnicowaną dietę bogatą w warzywa i owoce.

Redakcja: Patrycja Fijał, dietetyk kliniczny

udostępnij

Przeczytaj również

Kasza jaglana

opublikowano 04.09.2018

Kasza jaglana

Czytaj dalej
Burak

opublikowano 07.12.2017

Burak

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin