opublikowano 30.08.2018
Sezon na karotenoidy
Karotenoidy to grupa związków organicznych nadających warzywom i owocom barwę od żółtej do czerwonej. Za ciemnozieloną barwę warzyw takim jak jarmuż, szpinak i natka pietruszki również odpowiedzialne są karotenoidy. Największą aktywność biologiczną wykazuje beta-karoten, którego najlepszymi źródłami są:
- Dynia
- Marchew
- Bataty
- Papryka
- Morele
- Jarmuż
W diecie człowieka karotenoidy pełnią rolę przeciwutleniającą chroniąc komórki przed oddziaływaniem wolnych rodników tlenowych, ponadto są prekursorami witaminy A. Dieta o wysokiej zawartości karotenoidów zapobiega osłabieniu reakcji nadwrażliwości po ekspozycji na promieniowanie UV, chroniąc skórę i gałkę oka przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Niedobór karotenoidów i witaminy A powoduje łamliwość paznokci i włosów, problemy skórne, częste infekcje, a nawet zahamowanie wzrostu. Dieta uboga w beta-karotenu wpływa na pogorszenie widzenia w nocy lub o zmroku i w skrajnych przypadkach może powodować ślepotę. Odpowiednią ilość karotenoidów można dostarczyć do organizmu poprzez zróżnicowaną dietę bogatą w warzywa i owoce.
Redakcja: Patrycja Fijał, dietetyk kliniczny