795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Dieta w ciąży – jak odżywiać się w trakcie ciąży?

opublikowano 09.02.2023

Dieta w ciąży – jak odżywiać się w trakcie ciąży?

Świadomy sposób odżywiania ma duży wpływ na jakość życia. Coraz więcej ludzi świadomie podchodzi do wyboru konkretnego jadłospisu. Zdrowe menu wspiera odporność, samopoczucie i ogólną kondycję. Również u kobiet spodziewających się dziecka. Dlatego też dieta w ciąży ma fundamentalne znaczenie. Co jeść w ciąży a czego unikać?

Jaka dieta w ciąży?

Ten specyficzny okres, trwający 9 miesięcy, jest dla kobiety dużym wyzwaniem zarówno psychicznie, jak fizycznie. Dba o swoje zdrowie i monitoruje przez cały czas prawidłowość rozwoju płodu. Poddaje się cyklicznym badaniom i odbywa wiele wizyt lekarskich. Jest pod stałą opieką medyczną. Oprócz przyjmowania konkretnych witamin i kontrolowania wyników badań krwi, równie istotne jest, by zdrowo się odżywiać. Jak ważna jest prawidłowa dieta w ciąży?

Zdrowa dieta w ciąży powinna obfitować w jak największą ilość owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych. Warto spożywać czerwone mięso, zwłaszcza wtedy, gdy istnieje ryzyko anemii. W tym celu zalecane są także buraki, zielone warzywa (np. brokuły, szpinak) oraz strączki (w niewielkich ilościach, ze względu na możliwe wywoływanie wzdęć).

W pierwszych miesiącach ciąży kobieta może czuć duży dyskomfort w systemie trawiennym. Zdarzają się mdłości lub wymioty. Niektóre ciężarne zauważają niechęć do określonych potraw lub zwiększoną ochotę na spożywanie wybranych produktów. Może pojawić się również przeczulenie na zapachy i wyostrzony smak lub przeciwnie – wszystko wydaje się nijakie. Takie doznania nie ułatwiają przygotowania zdrowego i wartościowego menu.

Dlatego też, wziąwszy pod uwagę fakt licznych niestrawności, przez dietetyków zalecana jest dieta lekkostrawna dla kobiet w ciąży. Wspomaga ona pracę jelit, jednocześnie nie podrażniając żołądka i nie wywołując sensacji lub wzdęć.

Zalecane są produkty takie, jak:

  • Nabiał,
  • Produkty zbożowe,
  • Warzywa i owoce,
  • Ryby,
  • Jaja,
  • Mięso (w tym czerwone).

Należy dbać także o sposób przyrządzania potraw. Warto zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu i częściej jeść gotowane na parze, pieczone lub duszone dania. Ważne, by jeść produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Równie cenny jest kwas foliowy, który oprócz suplementacji, powinien być przyjmowany naturalnie np. w cytrusach, orzechach i zielonych warzywach.

Jak należy zmodyfikować dietę w czasie ciąży?

Dla przyszłych mam zbawienna okazuje się dieta zbilansowana, bogata w składniki odżywcze, witaminy, mikro- i makroelementy oraz zdrowe tłuszcze niezwykle potrzebne dla optymalnego rozwoju płodu. Należy zadbać o jakość przyrządzanych potraw i dobór składników.

W ciąży powinno wystrzegać się cukru, żywności wysoko przetworzonej i fast foodów. Poziom glukozy jest stale monitorowany w wynikach badań. Nadużywanie cukru może nieść różne konsekwencje np. w postaci cukrzycy ciążowej.

Dieta w ciąży

Dieta w ciąży czego unikać?

Sposób żywienia ma nie tylko wpływ na samopoczucie przyszłej mamy oraz rozwój płodu. Wybór określonych potraw wiąże się też z bezpieczeństwem matki i dziecka. W okresie ciąży należy szczególnie uważać na zatrucia pokarmowe lub ryzyko spożycia bakterii w pożywieniu. Jaka powinna być zatem dieta w ciąży? Czego unikać?

  • Surowego mięsa,
  • Surowych ryb,
  • Mięs i ryb wędzonych na zimno,
  • Mleka niepasteryzowanego,
  • Wyrobów z mleka niepasteryzowanego,
  • Serów pleśniowych,
  • Surowych jaj,
  • Alkoholu,
  • Papierosów.

Surowe lub wędzone na zimno mięsa i ryby mogą zawierać niebezpieczne drobnoustroje, takie jak:

  • Listeria,
  • Toksoplazmoza,

W przypadku zatrucia pokarmowego kobieta w ciąży narażona jest znacznie bardziej na powikłania oraz negatywny wpływ bakterii na płód. Dlatego też kobiety spodziewające się dziecka powinny zrezygnować z popularnego tatara i wędzonek nieznanego pochodzenia, szynek długo dojrzewających oraz sushi. Niedopuszczalne jest także przyjmowanie jakichkolwiek używek.

Dieta w ciąży ile kalorii?

Często mówi się przyszłej mamie: jedz za dwoje! Nic bardziej mylnego. Przede wszystkim warto jeść zdrowo. W pierwszym trymestrze szacuje się, że optymalna ilość kalorii w ciągu dnia to 1800 kcal. W drugim trymestrze 2100 kcal a w trzecim 2275 kcal.

Szukając gotowych rozwiązań bez konieczności stania w kuchni i liczenia kaloryczności posiłków, można np. zamówić catering dietetyczny we Wrocławiu, by otrzymać zdrowe i zbilansowane menu na każdy dzień.

Jak ważna jest prawidłowa dieta w ciąży

Dieta bogata w witaminy, zdrowe tłuszcze oraz substancje odżywcze wpływa pozytywnie na samopoczucie i odporność mamy oraz rozwój płodu. Warto zatem jeść świadomie, rezygnując z tego, co sztuczne, szkodliwe dla pracy żołądka oraz niepotrzebne w codziennej diecie.

Nie oznacza to jednak, że w ciąży trzeba jeść zupełnie inaczej niż dotychczas. Wystarczy przeanalizować swoje przyzwyczajenia. Słodycze można zastąpić owocami a gazowane napoje – ciepłą wodą z cytryną. Zamiast białego pieczywa dobrze jest spożywać ciemny chleb. Makarony i ryż warto wybierać nieco rzadziej, zaś do codziennego jadłospisu wprowadzić różne rodzaje kasz.

Jak odżywiać się w ciąży? Najważniejsza jest zatem zróżnicowana dieta, rezygnacja z produktów o wysokim stopniu przemysłowego przetworzenia i unikanie cukru oraz tłuszczu. Dobrze jest czerpać jak najwięcej korzyści z dobrodziejstw natury i dostarczać organizmowi witamin, które znajdują się w ogólnie dostępnych produktach. Dzięki temu budowana jest odporność a układ trawienny ma doskonałe warunki do optymalnej pracy każdego dnia.

udostępnij

Przeczytaj również

Jak zmniejszyć apetyt? Sprawdzone sposoby.

opublikowano 21.02.2023

Jak zmniejszyć apetyt? Sprawdzone sposoby.

Czytaj dalej
Jak ograniczyć ilość spożywanych w diecie węglowodanów?

opublikowano 22.01.2023

Jak ograniczyć ilość spożywanych w diecie węglowodanów?

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin