opublikowano 09.02.2023
Dieta w ciąży – jak odżywiać się w trakcie ciąży?
Świadomy sposób odżywiania ma duży wpływ na jakość życia. Coraz więcej ludzi świadomie podchodzi do wyboru konkretnego jadłospisu. Zdrowe menu wspiera odporność, samopoczucie i ogólną kondycję. Również u kobiet spodziewających się dziecka. Dlatego też dieta w ciąży ma fundamentalne znaczenie. Co jeść w ciąży a czego unikać?
Jaka dieta w ciąży?
Ten specyficzny okres, trwający 9 miesięcy, jest dla kobiety dużym wyzwaniem zarówno psychicznie, jak fizycznie. Dba o swoje zdrowie i monitoruje przez cały czas prawidłowość rozwoju płodu. Poddaje się cyklicznym badaniom i odbywa wiele wizyt lekarskich. Jest pod stałą opieką medyczną. Oprócz przyjmowania konkretnych witamin i kontrolowania wyników badań krwi, równie istotne jest, by zdrowo się odżywiać. Jak ważna jest prawidłowa dieta w ciąży?
Zdrowa dieta w ciąży powinna obfitować w jak największą ilość owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych. Warto spożywać czerwone mięso, zwłaszcza wtedy, gdy istnieje ryzyko anemii. W tym celu zalecane są także buraki, zielone warzywa (np. brokuły, szpinak) oraz strączki (w niewielkich ilościach, ze względu na możliwe wywoływanie wzdęć).
W pierwszych miesiącach ciąży kobieta może czuć duży dyskomfort w systemie trawiennym. Zdarzają się mdłości lub wymioty. Niektóre ciężarne zauważają niechęć do określonych potraw lub zwiększoną ochotę na spożywanie wybranych produktów. Może pojawić się również przeczulenie na zapachy i wyostrzony smak lub przeciwnie – wszystko wydaje się nijakie. Takie doznania nie ułatwiają przygotowania zdrowego i wartościowego menu.
Dlatego też, wziąwszy pod uwagę fakt licznych niestrawności, przez dietetyków zalecana jest dieta lekkostrawna dla kobiet w ciąży. Wspomaga ona pracę jelit, jednocześnie nie podrażniając żołądka i nie wywołując sensacji lub wzdęć.
Zalecane są produkty takie, jak:
- Nabiał,
- Produkty zbożowe,
- Warzywa i owoce,
- Ryby,
- Jaja,
- Mięso (w tym czerwone).
Należy dbać także o sposób przyrządzania potraw. Warto zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu i częściej jeść gotowane na parze, pieczone lub duszone dania. Ważne, by jeść produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Równie cenny jest kwas foliowy, który oprócz suplementacji, powinien być przyjmowany naturalnie np. w cytrusach, orzechach i zielonych warzywach.
Jak należy zmodyfikować dietę w czasie ciąży?
Dla przyszłych mam zbawienna okazuje się dieta zbilansowana, bogata w składniki odżywcze, witaminy, mikro- i makroelementy oraz zdrowe tłuszcze niezwykle potrzebne dla optymalnego rozwoju płodu. Należy zadbać o jakość przyrządzanych potraw i dobór składników.
W ciąży powinno wystrzegać się cukru, żywności wysoko przetworzonej i fast foodów. Poziom glukozy jest stale monitorowany w wynikach badań. Nadużywanie cukru może nieść różne konsekwencje np. w postaci cukrzycy ciążowej.
Dieta w ciąży czego unikać?
Sposób żywienia ma nie tylko wpływ na samopoczucie przyszłej mamy oraz rozwój płodu. Wybór określonych potraw wiąże się też z bezpieczeństwem matki i dziecka. W okresie ciąży należy szczególnie uważać na zatrucia pokarmowe lub ryzyko spożycia bakterii w pożywieniu. Jaka powinna być zatem dieta w ciąży? Czego unikać?
- Surowego mięsa,
- Surowych ryb,
- Mięs i ryb wędzonych na zimno,
- Mleka niepasteryzowanego,
- Wyrobów z mleka niepasteryzowanego,
- Serów pleśniowych,
- Surowych jaj,
- Alkoholu,
- Papierosów.
Surowe lub wędzone na zimno mięsa i ryby mogą zawierać niebezpieczne drobnoustroje, takie jak:
- Listeria,
- Toksoplazmoza,
W przypadku zatrucia pokarmowego kobieta w ciąży narażona jest znacznie bardziej na powikłania oraz negatywny wpływ bakterii na płód. Dlatego też kobiety spodziewające się dziecka powinny zrezygnować z popularnego tatara i wędzonek nieznanego pochodzenia, szynek długo dojrzewających oraz sushi. Niedopuszczalne jest także przyjmowanie jakichkolwiek używek.
Dieta w ciąży ile kalorii?
Często mówi się przyszłej mamie: jedz za dwoje! Nic bardziej mylnego. Przede wszystkim warto jeść zdrowo. W pierwszym trymestrze szacuje się, że optymalna ilość kalorii w ciągu dnia to 1800 kcal. W drugim trymestrze 2100 kcal a w trzecim 2275 kcal.
Szukając gotowych rozwiązań bez konieczności stania w kuchni i liczenia kaloryczności posiłków, można np. zamówić catering dietetyczny we Wrocławiu, by otrzymać zdrowe i zbilansowane menu na każdy dzień.
Jak ważna jest prawidłowa dieta w ciąży
Dieta bogata w witaminy, zdrowe tłuszcze oraz substancje odżywcze wpływa pozytywnie na samopoczucie i odporność mamy oraz rozwój płodu. Warto zatem jeść świadomie, rezygnując z tego, co sztuczne, szkodliwe dla pracy żołądka oraz niepotrzebne w codziennej diecie.
Nie oznacza to jednak, że w ciąży trzeba jeść zupełnie inaczej niż dotychczas. Wystarczy przeanalizować swoje przyzwyczajenia. Słodycze można zastąpić owocami a gazowane napoje – ciepłą wodą z cytryną. Zamiast białego pieczywa dobrze jest spożywać ciemny chleb. Makarony i ryż warto wybierać nieco rzadziej, zaś do codziennego jadłospisu wprowadzić różne rodzaje kasz.
Jak odżywiać się w ciąży? Najważniejsza jest zatem zróżnicowana dieta, rezygnacja z produktów o wysokim stopniu przemysłowego przetworzenia i unikanie cukru oraz tłuszczu. Dobrze jest czerpać jak najwięcej korzyści z dobrodziejstw natury i dostarczać organizmowi witamin, które znajdują się w ogólnie dostępnych produktach. Dzięki temu budowana jest odporność a układ trawienny ma doskonałe warunki do optymalnej pracy każdego dnia.