795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Dieta niskowęglowodanowa

opublikowano 14.11.2021

Dieta niskowęglowodanowa

Wszyscy chcemy dbać o swoje zdrowie jak najlepiej potrafimy. Dobrze wiemy, że kluczowe znaczenie ma nasza dieta oraz aktywność fizyczna. To, co znajduje się na naszych talerzach znacząco wpływa na to, jak czujemy się każdego dnia oraz na to, czy jesteśmy odporni na choroby. Z całą pewnością warto więc pełni zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie.

Czym jest dieta nieskowęglowodanowa?

Wiele osób próbuje się odchudzać z lepszym lub gorszym skutkiem. Oczywiście dobrze jest podejmować wysiłki, ale niestety często zdarza się, że doświadczamy efektu jojo. Zatem miesiące wyrzeczeń idą na marne. Znacznie lepiej jest opracować rozsądny plan, który pomoże nam pozbyć się tłuszczu raz na zawsze. Konieczne jest więc jedzenie posiłków, które służą naszemu zdrowiu. Według wielu osób dobre rezultaty przynosi niskowęglowodanowa dieta. Węglowodany to inaczej cukry – zatem ich nadmiar w diecie może przyczyniać się do rozwoju otyłości, miażdżycy, cukrzycy, a nawet niektórych chorób nowotworowych. Właściwie moglibyśmy mnożyć szkodliwe skutki spożywania zbyt dużej ilości cukrów. Węglowodany dostarczają nam przede wszystkim energii, a nasz mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje 130 g węglowodanów na dobę.

Cukry dzielą się na proste i złożone, a eksperci żywieniowi rekomendują sięganie głównie po żywność, która zawiera węglowodany złożone. Co do nich należy? Między innymi pieczywo i makarony pełnoziarniste, kasza gryczana, jaglana lub jęczmienna, a także brązowy ryż. Węglowodany możemy również znaleźć w płatkach owsianych i jęczmiennych, świeżych warzywach i owocach.

Post przerywany i dieta niskowęglowodanowa – zasady

Niektóre osoby stosują też chętnie post przerywany, który pozwala oczyścić się naszym narządom, bowiem jemy tylko przez 8 godzin na dobę natomiast 16 godzin żołądek pozostaje pusty (to bardzo indywidualne, zależy w jakim czasie pokarm przejdzie do dalszych odcinków układu pokarmowego, a post przerwany nie musi mieć tylko wymiaru 8 /16). Taki odstęp między jedzeniem, a okresem, w którym wstrzymujemy się od posiłków pozwala poprawić jakość metabolizmu i pracę jelit. W praktyce może to oznaczać zjedzenie kolacji o18:00, a śniadanie wypada wtedy o 10:00 rano. Oczywiście możemy rozpocząć od krótszego postu ograniczając go na przykład do 14 godzin. Wiele osób przekonało się, że zastosowanie takich proporcji nie jest uciążliwie, bowiem w ośmiogodzinnym oknie żywieniowym możemy jeść wiele ulubionych produktów. Oczywiście zawsze warto kierować się umiarem i sięgać po produkty zdrowe i wartościowe. Dieta na redukcji powinna być bogata w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i białko. Dieta niskowęglowodanowa to przede wszystkim ograniczenie spożywania produktów zbożowych i niektórych owoców. Unikamy natomiast tego, co ma wysoki indeks glikemiczny.

Dieta niskowęglowodanowa – co jeść?

Oczywiście warto stosować ogólne zasady zdrowego żywienia i ograniczyć do minimum spożywanie słodyczy, przetworzonej żywności i niezdrowych przekąsek. Nasze ciało podziękuje nam za konsekwencje, a my szybko zauważymy efekty w postaci szczupłej sylwetki. Jeżeli interesuje Cię dieta niskowęglowodanowa przepisy znajdziesz w internecie. Na pewno warto zdobyć podstawową wiedzę na temat tego, czym węglowodany są, aby nie zrobić sobie krzywdy. Ich niewielka ilość jest bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania.

Jeśli chodzi o warzywa o niskiej zawartości węglowodanów są do brokuły, pomidory, szpinak, sałata, ogórek, kalafior, fasolka, brukselka, jarmuż, szparagi, oliwki, cukinia i papryka. Doskonale sprawdza się również awokado czy różne orzechy. Jeśli zaś chodzi o owoce to warte polecenia są borówki amerykańskie, truskawki, czarne jagody, maliny i jeżyny. Trzeba powiedzieć w tym miejscu, że dobrze jest unikać produktów przetworzonych, które często zawierają dostatek w postaci cukrów. Dobrze będzie więc czytać etykiety, ponieważ wtedy jesteśmy bardziej świadomi. Jeśli chcesz mądrze schudnąć, warto dać sobie czas. Po kilku tygodniach trudno zauważyć spektakularne i trwałe rezultaty. Dlatego najlepiej jest uzbroić się w cierpliwość i wybrać taki sposób odżywiania, który będzie nam towarzyszył już do końca życia. Wcale nie oznacza to, że nie możemy już sięgać po ulubione produkty. Kluczem jest jednak umiar. Zamiast całej czekolady, trzeba nauczyć się poprzestawać na dwóch kostkach, a lody czy torty zamienić na samodzielnie przyrządzone desery.

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo

Przygotowywanie posiłków w domu oczywiście wymaga czasu, ale daje bardzo wiele korzyści. Już na etapie zakupów warto planować to, co włożymy do koszyka. Kiedy w naszej kuchni będzie sporo świeżych produktów, z których robimy różnorodne posiłki, na pewno uda nam się schudnąć i utrzymać atrakcyjną sylwetkę. Dietę niskowęglowodanową poleca się szczególnie osobom, które chorują na cukrzycę. Oczywiście w razie wątpliwości, warto skonsultować się z ekspertem, który podpowie czy zwiększona zawartość tłuszczu w diecie a mniej węglowodanów nie spowoduje skutków ubocznych.

Można powiedzieć, że niewiele węglowodanów w diecie w praktyce oznacza dietę o niskim indeksie glikemicznym. Niektóre osoby uważają, że ułożenie sobie takiego jadłospisu wymaga sporo zaangażowania. Faktycznie na początku może być nam ciężko wprowadzić nowe zwyczaje i konsekwentnie się ich trzymać, ale po jakimś czasie zauważymy, że nowe nawyki nie sprawiają nam większych trudności.

Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?

Niektóre osoby przekonały się, że zastosowanie odpowiednich zasad ogranicza rozwój chorób lub pozwala się ich całkowicie pozbyć. Właściwa dieta to sposób na to, aby utrzymywać stały poziom cukru we krwi. To właśnie ten czynnik sprzyja walce o zdrowie. Całkowicie bezwęglowodanowa dieta może być szkodliwa, dlatego warto podejmować mądre decyzje. Zazwyczaj kiedy eliminujemy z naszej diety jakąś grupę produktów, możemy narazić nasz organizm na groźne niedobory. Trzeba więc dbać o to, aby w naszych posiłkach znajdowały się zarówno węglowodany i tłuszcze.

Szybka redukcja masy ciała może być niezwykle satysfakcjonująca. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli będzie ujemny bilans energetyczny to jest to dieta redukcyjna, którą lepiej by było stosować przez krótki okres. Dzięki niej możemy zredukować masę ciała, poprawić poziom glukozy we krwi, a nawet obniżyć ciśnienie tętnicze. Najlepiej jest obserwować swój organizm. Ciało zazwyczaj podpowiada co jest dobre, a co lepiej jest ograniczyć. Zbyt długie stosowanie diety niskowęglowodanowej może zwiększać ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby wątroby czy nerek. Za dużo tłuszczów może być dla wątroby obciążeniem. Jadłospis w diecie niskowęglowodanowej powinien więc być jak najbardziej różnorodny. Aby odpowiedzieć na pytanie, czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa, trzeba ustalić indywidualne potrzeby. Dla niektórych osób okaże się ona niezwykle skutecznym sposobem na utratę kilogramów. Jeśli jednak byłaby stosowana zbyt długo, możemy doczekać się niechcianych dolegliwości. Niskowęglowodanowe produkty mogą znaleźć się w naszym jadłospisie jednak w trosce o swoje zdrowie warto zadbać o bardziej wszechstronne odżywianie.

 

 

udostępnij

Przeczytaj również

Dieta kopenhaska

opublikowano 18.01.2022

Dieta kopenhaska

Czytaj dalej
Insulinooporość – co to jest, objawy, przyczyny, jak leczyć, czego unikać.

opublikowano 13.11.2021

Insulinooporość – co to jest, objawy, przyczyny, jak leczyć, czego unikać.

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin