opublikowano 18.01.2022
Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska, to bardzo rygorystyczny rodzaj diety, która polega na sporym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii. Jest to dieta do krótkotrwałego zastosowania, mającą naprawdę sporą skuteczność, niemniej jednak odznacza się wieloma różnymi wadami. Chociaż mogło by się wydawać, iż kopenhaska dieta, jest idealnym sposobem na szybkie osiąganie szczupłej sylwetki, dietetycy odnośnie tej tematyki, wypowiadają się jednogłośnie – jeżeli ktoś będzie ją chciał faktycznie zastosować, nie może mieć poważniejszych zdrowotnych kłopotów. Niestety, nie poleca się jej wszystkim, z uwagi na wyniszczający charakter.
Jak działa dieta kopenhaska?
Zasady diety kopenhaskiej, są ściśle wyznaczone. Nie można ich pod żadnym pozorem zmieniać. W diecie tej, nie są dopuszczone nawet najmniejsze odstępstwa. Każdorazowa modyfikacja, wpłynie na zmniejszenie jej skuteczności i działania.
Najważniejsze założenia i zasady diety:
- 500-900 kcal w każdym dniu,
- czas trwania – 13 dni,
- minimum dwa litry wody w ciągu dnia,
- trzy posiłki dziennie o wyznaczonych porach: śniadanie między 8 a 9, obiad do godziny 14, zaś kolacja do godziny 18,
- kawa – rozpuszczalna albo parzona czarna, bez mleka i cukru,
- możliwie jest wprowadzanie zmian w kolejności posiłków, nie mogą być zamieniane posiłki pomiędzy różnymi dniami,
- zakazana jest sól oraz inne przyprawy,
- dozwolone są preparaty przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej i witaminowe.
Największa zaletę kopenhaskiej diety stanowi fakt, iż jest ona skuteczna. Jeżeli ktoś ma na tyle silną wolę i wytrwa w swoim postanowieniu, może osiągnąć redukcję na poziomie 4-11 kilogramów. Przygotowanie posiłków, nie jest zbyt czasochłonne, nie wymaga także sporego zaangażowania. To jedyny plus tej diety.
Wad owej diety, jest naprawdę sporo. Przede wszystkim, jest ona niezwykle rygorystyczna, wymaga sporego poświęcenia i dietetycznej restrykcji. Związana jest także ze sporą ilością skutków ubocznych. Prośby, które stosują opisywaną dietę, nierzadko uskarżają się na łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, nudności, bóle brzucha, bóle głowy czy osłabienie. W czasie stosowania tej diety, bardzo szybko można odczuć mocny głód. Dieta jest także obarczona sporym ryzykiem wystąpienia efektu jojo.
Dieta kopenhaska jadłospis
Dieta ta, została rozpisana w taki sposób, iż jadłospis na kolejne dni, wygląda tak samo zarówno w pierwszym, ale i w drugim tygodniu. Jadłospis prezentuje się, jak poniżej:
- poniedziałek – śniadanie: czarna, parzona bądź rozpuszczalna kawa bez cukru, obiad: pomidor, szklanka ugotowanego szpinaku albo brokułów, dwa jajka na twardo, kolacja: pięć liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy z oliwek, około 200 gramów befsztyku wołowego,
- wtorek – śniadanie: czarna, parzona bądź rozpuszczalna kawa bez cukru, obiad: grejpfrut, pięć liści sałaty wraz z sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i około 200 gramów befsztyku wołowego, kolacja: 2/3 szklanki naturalnego jogurtu oraz plasterek chudej, drobiowej szynki,
- środa – śniadanie: czarna kawa, rozpuszczalna albo parzona bez cukru, a do tego jedna grzanka, obiad: świeży, niewielki owoc, pomidor oraz szklanka ugotowanego szpinaku, kolacja: pięć listków sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, plasterek chudej szynki, dwa jajka na twardo,
- czwartek – śniadanie: kawa bez cukru i mleka, obiad: opakowanie naturalnego wiejskiego twarożku, tarta marchew i jedno jajko na twardo, kolacja: 2/3 szklanki naturalnego jogurtu, pół szklanki kompotu owocowego bez dodatku cukru (wypijamy wraz z owocami),
- piątek – śniadanie: duża tarta marchew z dodatkiem soku z cytryny, obiad: chuda ryba ugotowana na parze albo usmażona bez użycia tłuszczu (około 300 gramów soli, pstrąga albo dorsza), kolacja: około 200 gramów befsztyku wołowego z pięcioma liśćmi sałaty i 6-8 różyczkami brokułów,
- sobota – śniadanie: kawa czarna bez cukru i mleka oraz jedna grzanka, obiad: gotowana albo duszona pierś z kurczaka bez dodatku skóry, a do tego 5 listków sałaty z cytryną i oliwą, kolacja: dwa jajka ugotowane na twardo i jedna większa marchewka,
- niedziela – śniadanie: herbata bez dodatku cukru, obiad: chude mięso drobiowe z piekarnika albo grilla, owoc, kolacja: nic.
Jak utrzymać wagę po diecie kopenhaskiej?
Specjaliści zalecają, żeby po zakończonej diecie kopenhaskiej, zwiększać stopniowo ilość spożywanych kalorii. Można oczywiście zrezygnować z restrykcyjnego stosowania się do spożywania wyłącznie 3 posiłków, nadal jednakże lepiej spożywać niewielkie porcje, unikać słodyczy i unikać dań bogatych w węglowodany i tłuszcze.
Najlepsze zatem efekty, przyniesie zwiększanie ilości spożywanych przez nas posiłków z 3 do 5, a potem także systematyczne zwiększanie zjadanych porcji. Podczas stosowania kopenhaskiej diety, zwykle nie jest zalecane przesadzanie z aktywnością fizyczną, organizm jest przecież osłabiony, a zmuszenie go do nadmiernych ćwiczeń, może skończyć się problemami zdrowotnymi. Juz po skończonej diecie, warto jednakże przemyśleć kwestię, jaką aktywność fizyczną najłatwiej nam będzie wdrożyć na stałe do naszego życia codziennego.
Jeśli nie zamierzamy stracić pozytywnych rezultatów, musimy przywyknąć do tego, iż systematyczna fizyczna aktywność, jest czymś oczywistym
Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?
W wielu schorzeniach właściwy sposób odżywiania jest zalecany i stosowany w roli niezbędnej części procesu leczniczego. Dieta ma wspomóc farmakologiczne leczenie, a w czasie właściwego i dłuższego zastosowania, zmniejszyć albo nawet sprawić, iż farmakologia nie będzie w ogóle potrzebna. Niestety, tutaj sytuacja prezentuje się zgoła odmiennie.
Kopenhaska dieta, dozwolona będzie do zastosowania wyłącznie dla nielicznych. Pierwszym, a zarazem najbardziej istotnym kryterium, będzie brak poważnych schorzeń. Ta dieta, jest niezwykle wyniszczającą, nie dostarcza właściwej porcji energii. Dlatego też organizm, nie może zostać dodatkowo obarczony niedoborami w stosowanej diecie.
Następnym przeciwwskazaniem, będzie niewłaściwy wiek. Dieta ta, przeznaczona jest tylko dla dorosłych osób, najlepiej będących w wieku średnim. Nie mogą jej zastosować dzieci oraz młodzież, tym bardziej podczas wzmożonego wzrostu, ponieważ organizm pozostaje wówczas niezwykle wrażliwy na niedobory i może to być związane z poważnymi konsekwencjami na przyszłość, na przykład pod postacią niewłaściwego funkcjonowania jeszcze rozwijających się narządów. Stosowania diety kopenhaskiej, nie zaleca się także starszym osobom, z uwagi na to, iż organizm nie potrafi się już tak dobrze przystosowywać i nie jest wiadome, jak dokładnie zareaguje na ten rodzaj diety.
Ponadto, jak już wcześniej wspomniano, dieta kopenhaska nie dostarcza właściwej liczby kalorii. Prośby będące na tej diecie, czują się ospale, znużone, pozbawione energii, dlatego nie jest ona przeznaczona dla osób, które pracują fizycznie.
Podsumowując powyższe, warto zauważyć, iż diety kopenhaskiej nie zalecają dietetycy, jednakże jeżeli dana osoba koniecznie chce przejść na nią, powinna być świadoma ryzyka i zdawać sobie sprawę, iż może ją zastosować tylko, jeśli jest całkowicie zdrowa.