Kurkuma jest tym składnikiem potraw, który nadaje im żółty kolor. Bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności (oznaczenie E100). Zawarte w niej kurkuminoidy wykazują właściwości przeciwzapalne. Poprzez działanie antyoksydacyjne mają możliwości unieszkodliwiania wolnych rodników tlenowych i azotowych, które powstają w trakcie intensywnych ćwiczeń i neutralizują proces zapalny. Dodatkowo działa na obniżenie aktywności enzymów […]
Czytaj dalejBlog
żyj zdrowo

opublikowano 01.12.2017
Kilka słów na temat żelaza
ŻELAZO – jeden z najważniejszych minerałów w naszym organizmie. Powszechnie znaną rolą żelaza jest transport tlenu do komórek (jako część hemoglobiny). Poza tym pełni ono szereg ważnych funkcji m.in. bierze udział w erytropoezie (produkcji czerwonych krwinek), magazynowanie tlenu w mięśniach (część mioglobiny), wspomaga działanie układu odpornościowego, bierze udział w detoksie, w produkcji DNA, RNA, białek, […]
Czytaj dalej