opublikowano 06.03.2022
Dieta, a grupa krwi – na czym polega, czy warto?
Wraz z zwiększającą się samoświadomością społeczeństwa na sposób żywienia należy także brać pod uwagę grupę krwi, którą się posiada. Bowiem ma to znaczny wpływ na zdrowe odżywianie, które może zapewnić dobrą kondycję organizmu. Założeniem tej diety jest, że geny mają decydujący wpływ na grupę krwi, a grupa krwi na to jakie produkty są najlepsze dla zdrowia. Zakłada to więc, że różne produkty mają inny efekt dla zdrowia człowieka. Dlatego dla jednych osób dany produkt będzie działał pozytywnie, a już dla innych będzie miał działanie niekorzystne dla organizmu. Nie zawsze jedzenie intuicyjne jest korzystne dla zdrowia człowieka. Organizm wysyła nam sygnał na co ma ochotę, ale często wybierane jest przy tym nieprawidłowe rozwiązanie np. potrzeba zjedzenia ziemniaków równa się spożyciu frytek, które nie są odpowiednie dla zdrowego żywienia. Obserwując sygnały, które wysyła organizm należy zwracać uwagę na fakt, które z danych produktów jakie spożyliśmy dodaje energii oraz zapewnia dobre samopoczucie, a które wręcz przeciwnie – sprawia, ze organizm czuje się zmęczony i ospały.
Grupa krwi, a badania naukowe
Naukowcy nie są zgodni co do badań na temat powiązania grupy krwi a działania prozdrowotnego. Grupa krwi a dieta, według niektórych naukowców, nie ma przełożenia na życie codzienne. Badania przeprowadzone przez Jingzhou Wanga oraz współpracowników zespołu z University of Toronto nie potwierdzają założeń tej tezy. Zespół naukowców nie dowiódł, aby działała pozytywnie dla organizmu należąca do człowieka dana grupa krwi a dieta. Badania naukowe w tej chwili nie wskazują na skuteczność teorii odnoszącej się do tego jakoby dieta zgodna z grupą krwi przynosiła działanie prozdrowotne. Natomiast w dalszym ciągu będą przeprowadzanie testy naukowe nad uczestnikami diety zgodnej z grupą krwi, a uczestnikami stosującymi dietę standardową. Po drugiej stronie stoją osoby, które na własnej skórze stosowały dietę wg grupy krwi, poświadczające o jej korzystnych właściwościach. W tych zaletach wymieniają szereg prozdrowotnych właściwości:
- dieta wg grupy krwi poprawia metabolizm oraz dodaje energii.
- zwiększa odporność oraz unika infekcji.
- dieta zgodnie z grupą krwi sprawia, że układ trawienny lepiej funkcjonuje.
- zastosowanie diety do grupy krwi jest skuteczną profilaktyką przeciwnowotworową oraz innych chorób groźnych dla zdrowia tj. choroba wieńcowa, cukrzyca czy niewydolność wątroby.
Dieta dla grupy krwi a jadłospis.
Osoby potwierdzające działanie zgodności diety grupy krwi, którą posiada organizm człowieka, zalecają, aby dowiedzieć się jakie pokarmy powinny być zażywane, a które należy wykluczyć. Dlatego np. podczas stosowania diety grupy krwi AB powinny skupić się na tym, aby była stosowana dieta lekkostrawna, w skład której wchodzą warzywa oraz niskotłuszczowe produkty. Natomiast dieta grupy krwi A nazywana jest rolniczą, w której ogranicza się produkty pochodzenia zwierzęcego. Po drugiej stronie barykady znajduje się dieta z grupą krwi 0, w której wręcz jest wskazane spożywanie dużej ilości mięsa przy jednoczesnym wykluczeniu nabiału.
Dieta zgodna z grupą krwi A – dieta rolników
Jest to żywienie, które jest najbardziej zgodne z założeniami grupy wegetariańskiej oraz wegańskiej. Według założenia twórcy diety opartej na grupie krwi d’Adamo, osoby posiadające grupę krwi A dużo słabiej radzą sobie z chorobami nowotworowymi czy schorzeniami układu trawiennego. Dlatego właśnie ideą tej diety jest ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby z tą grupą krwi powinny wykluczyć z jadłospisu mięso, w tym ryby, nabiał oraz owoce morza. Ponadto powinno ograniczać się spożywanie napojów gazowanych i piwa. Natomiast bez żadnych ograniczeń można spożywać warzywa (z wyłączeniem z diety warzyw psiankowatych zwłaszcza papryki i ziemniaków) oraz owoce.
Dieta a grupa krwi B – dieta koczowników
To dieta zakładająca umiarkowane spożycie mięsa, gdzie należy wystrzegać się drobiu. Można natomiast od czau do czasu sięgać po baraninę czy dziczyznę. Polecany jest nabiał włączając w to mleko, kefir czy twaróg. Natomiast osoby z grupą krwi B powinny wykluczyć krewetki, soczewice, pomidory, orzechy, ryż oleje, większość zbóż (przede wszystkim pszenice i żyto) oraz oleje roślinne. Nie dotyczy to jednak oliwy z oliwek, którą z powodzeniem można dołączyć do jadłospisu. Jest to dieta najbardziej zróżnicowana z wszystkich diet dotyczących grupy krwi. Warto także zaznaczyć, że osoby z grupą krwi B powinny stosować ćwiczenia takie jak spacer czy umiarkowane pływanie.
Dieta ze względu na grupę krwi AB – dieta współczesna
Zakłada ona traktowanie jej adresatów jako jednostki o sprawnie funkcjonującym układzie odpornościowym z bardzo rzadką skłonnością do alergii. Według założeń tej diety, osoby posiadające grupę krwi AB są mniej narażone na nabycie współczesnych chorób cywilizacyjnych tj. nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego czy otyłości, na którą cierpi coraz więcej osób. Jest to typ dieta z najmniejszą liczbą ograniczeń, które dotyczą codziennego jadłospisu. Jednak i w tym przypadku należy wystrzegać się pewnych produktów: fasoli, czerwonego mięsa, pszenicy, gryki oraz kukurydzy. Natomiast, posiadacze krwi AB, z powodzeniem mogą sięgać po takie produkty jak: ryby, wszelkiego rodzaju nabiał czy zielone warzywa.
Dieta dostosowana do grupy krwi 0 – dieta łowców
Jest to dieta, która przyjmuję zasadę diety opartej na jak najmniejszym spożyciu węglowodanów o zwiększonym udziale białka i tłuszczu. Podstawowymi produktami, które znajdują się w jadłospisie osób z tą grupą krwi jest czerwone mięso i ryby. Natomiast powinno się całkowicie wyeliminować z żywienia gluten, a tym samym wszystkie produkty zbożowe. Nie powinno się także spożywać nabiału, stąd wykluczone jest mleko, jogurty, twaróg oraz inne produkty mleczne. Jeżeli chodzi o warzywa z jadłospisu należy usunąć ziemniaki, brukselkę, soczewicę oraz kalafior. Nie zaleca się także spożywanie napojów alkoholowych wysokoprocentowych oraz piwa. Stosując tą dietę warto również uwzględnić wysiłek fizyczny, który powinien być dość intensywny – ćwiczenia energetyczne oraz aerobowe.