795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Witamina K – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

opublikowano 04.08.2022

Witamina K – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

Dbając o zdrowie warto nie tylko kontrolować to co trafia na nasze talerze, ale również suplementować niektóre witaminy i pielęgnować równowagę funkcjonowania całego organizmu. Niedobory witamin mają wpływ na nasze samopoczucie. Jedną z ważnych witamin dla człowieka jest witamina K. Co zawiera witamina K i gdzie ją znajdziemy?

Witamina K co to jest

Zewsząd docierają do nas informacje o tym, że dobrze zbilansowana dieta dostarcza nam wszystkiego co najważniejsze by organizm funkcjonował zdrowo i był odporny na różne infekcje. Dobre samopoczucie jest ściśle sprzężone z tym, co ląduje na nasze talerze. Im wyższa jakość spożywanych posiłków, tym lepiej wyposażamy nasz układ odpornościowy, by mógł się bronić w razie jakichkolwiek chorób. Mówi się też, że istotne dla ludzkiego dobrostanu jest naturalna suplementacja. Witaminy na odporność człowieka wywierają olbrzymi wpływ Spożywając dużą ilość warzyw i owoców dostarczamy ważnych witamin do organizmu. Jedną z nich jest witamina K i od pewnego czasu zwiększa się świadomość na jej temat. Coraz częściej dowiadujemy się o skutkach niedoboru i źródłach jej występowania w naturze. Jeśli po raz kolejny słyszymy o tej substancji i zastanawiamy się na co jest witamina K, zapraszamy do lektury!

Ta witamina należy do grupy związków organicznych, czyli wartościowych i istotnych składników pokarmowych przyjmowanych przez człowieka. Odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, ponieważ w ludzkiej wątrobie zachodzi istotny proces syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi i białka. W sytuacjach patologii tego procesu, gdy nie zachodzi on prawidłowo, możemy zaobserwować problemy krzepnięcia krwi i to one są alarmującym objawem, który sugeruje nam ewentualne niedobory tej witaminy w naszym organizmie.

Witamina K gdzie występuje

W naturze witamina K występuje w formie witaminy K1 oraz witaminy K2. Czym się one różnią i jakie pełnią funkcje?

  • Witamina K1 – występuje w produktach roślinnych a po ich spożyciu organizm przyswaja około 30-70 % zawartości tej witaminy w pożywieniu.
  • Witamina K2 – w przeciwieństwie do K1 ta witamina bardzo dobrze się przyswaja i jest wytwarzana przez drobnoustroje. Dotyczy to także drobnoustrojów obecnych w naszym organizmie w jelitach, tworzących niezbędną nam florę bakteryjną.
  • Witamina K występuje również w produktach zwierzęcych, w tym w podrobach (najwięcej w wątróbce), mięsach oraz serach.
  • Istnieją także syntetyczne źródła witaminy K – tzw. K3, rozpuszczalna w wodzie.

Sprawdź również: Witamina E – co warto wiedzieć?

Szukając źródeł roślinnych witaminy K bierzmy przede wszystkim pod uwagę: sałatę, szparagi, szpinak lub boćwinkę a także kapustę, brokuły, soję, jarmuż i brukselki oraz zioła (bazylię i kolendrę). Również spożywając jajka naturalnie suplementujemy witaminę K.

Witamina K funkcje i występowanie

Witamina K na co wpływa

Zdarza się, że przez dłuższy czas obserwujemy niepokojące zmiany naszego samopoczucia i odnosimy wrażenie, że coś jest nie tak z funkcjonowaniem. Co powoduje niedobór witaminy K? Jak wcześniej wspomniano witamina K bierze duży udział w procesie krzepliwości krwi, toteż jej niedobory mogą objawiać się krwawieniami trudnymi do zatrzymania. Dodatkowo witamina K wpływa na nasz układ odpornościowy. Alarmujące mogą okazać się częste infekcje różnego pochodzenia. Jakie jeszcze obserwujemy przejawy niedoborów witaminy K w organizmie?

  • Zaburzona praca jelit,
  • Osteoporoza,
  • Krwawienia, w następstwie których gojenie się ran przebiega znacznie dłużej niż powinno,
  • Pogarszający się stan naszych kości.

U osób dorosłych niedobory witaminy K są mniej prawdopodobne niż np. u noworodków, dlatego też u najmłodszych w szpitalu ta substancja jest podawana w ramach suplementacji. Jak się jednak okazuje nie tylko niedobory mogą stanowić zagrożenie dla naszego dobrego samopoczucia. Również nadmiar witamin niesie za sobą pewne ryzyko skutków ubocznych. Oto lista poniżej:

  • Problemy z niedokrwistością,
  • Osłabienie,
  • Intensywna potliwość ciała,
  • Zaburzenia wątroby.

Warto przeczytać: Witamina A – funkcje i źródła

Jaka dieta na suplementację witaminy K

Chcąc w naturalny sposób zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, by nie zabrakło w niej żadnej witamin, warto stawiać na różnorodność i łączenie produktów pochodzenia mięsnego z tymi roślinnymi, dzięki czemu zapewnimy sobie dostęp do wszystkiego co niezbędne. Tak też suplementacja witaminy K za pomocą diety może odbywać się za pomocą łączenia dań mięsnych i podrobów z różnymi sałatkami. Przykładowe dania to:

  • Wątróbka z dodatkiem sałaty w sosie winegret posypanej natką pietruszki,
  • Danie wegetariańskie – brokuły gotowane na parze i szparagi w sosie maślanym z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym (z bazylią i kolendrą). Dobrym pomysłem jest też chłodnik z boćwiny, który można przyrządzać na różne sposoby, np. z dodatkiem ogórka zielonego i rzodkiewki,
  • Gulasz z wątróbki z cebulką oraz brokułami gotowanymi na parze,
  • Zielona sałatka – brokuły, szparagi, natka pietruszki, jajka na twardo, sos winegret lub śmietanowy, filet kurczaka podsmażany na oliwie z oliwek z grzankami z masłem bazyliowo-czosnkowym,
  • Chłodnik z botwinki podawany z jajkami na twardo, śmietaną i natką pietruszki.

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta może być równie smaczna jak korzystna dla naszego zdrowia i samopoczucia. Jeśli zależy nam na suplementowaniu niedoborów w organizmie, warto przede wszystkim dbać o podaż brakujących witamin za pomocą naturalnych składników. Bogactwo warzyw i owoców w diecie, a także właściwe proporcje w spożywanej ilości mięsa, jajek i innych składników, pozwalają nam zapewnić sobie bogatą paletę cennych produktów. Pamiętajmy jednak o tym, by sukcesywnie kontrolować stan naszego zdrowia i monitorować ewentualne niedobory lub nadmiar witamin.

Wykonując badania laboratoryjne mamy klarowną informację, czy powinniśmy ubogacić codzienne menu w konkretne składniki. Jeżeli według zaleceń lekarza suplementujemy witaminę K również za pomocą tabletek, pamiętajmy o tym, by nie traktować ich jako źródła zróżnicowanej diety. Jak długo podawać witaminę K? Przede wszystkim musimy regularnie sprawdzać jej poziom w organizmie. Nadmiar może być równie szkodliwy jak niedobór i powodować różne dolegliwości, takie jak bóle w klatce piersiowej, potliwość, czy ogólne złe samopoczucie.

Niedobór natomiast skutkuje znacznym pogorszeniem kondycji naszych kości a nawet może prowadzić do osteoporozy. Również krzepliwość krwi ulega osłabieniu. W sytuacji niedoboru witaminy K mogą zdarzać się krwawienia i wydłużony czas gojenia ran. Wszystkie te objawy powinny być dla nas alarmujące i determinować jak najszybsze wykonanie badań celem sprawdzenia stanu zdrowia i poziomu witaminy w naszym organizmie.

udostępnij

Przeczytaj również

Jak zdrowo przytyć?

opublikowano 15.08.2022

Jak zdrowo przytyć?

Czytaj dalej
Najzdrowsze zamienniki cukru

opublikowano 04.08.2022

Najzdrowsze zamienniki cukru

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin