opublikowano 04.08.2022
Witamina K – gdzie występuje i jakie ma właściwości?
Dbając o zdrowie warto nie tylko kontrolować to co trafia na nasze talerze, ale również suplementować niektóre witaminy i pielęgnować równowagę funkcjonowania całego organizmu. Niedobory witamin mają wpływ na nasze samopoczucie. Jedną z ważnych witamin dla człowieka jest witamina K. Co zawiera witamina K i gdzie ją znajdziemy?
Witamina K co to jest
Zewsząd docierają do nas informacje o tym, że dobrze zbilansowana dieta dostarcza nam wszystkiego co najważniejsze by organizm funkcjonował zdrowo i był odporny na różne infekcje. Dobre samopoczucie jest ściśle sprzężone z tym, co ląduje na nasze talerze. Im wyższa jakość spożywanych posiłków, tym lepiej wyposażamy nasz układ odpornościowy, by mógł się bronić w razie jakichkolwiek chorób. Mówi się też, że istotne dla ludzkiego dobrostanu jest naturalna suplementacja. Witaminy na odporność człowieka wywierają olbrzymi wpływ Spożywając dużą ilość warzyw i owoców dostarczamy ważnych witamin do organizmu. Jedną z nich jest witamina K i od pewnego czasu zwiększa się świadomość na jej temat. Coraz częściej dowiadujemy się o skutkach niedoboru i źródłach jej występowania w naturze. Jeśli po raz kolejny słyszymy o tej substancji i zastanawiamy się na co jest witamina K, zapraszamy do lektury!
Ta witamina należy do grupy związków organicznych, czyli wartościowych i istotnych składników pokarmowych przyjmowanych przez człowieka. Odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, ponieważ w ludzkiej wątrobie zachodzi istotny proces syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi i białka. W sytuacjach patologii tego procesu, gdy nie zachodzi on prawidłowo, możemy zaobserwować problemy krzepnięcia krwi i to one są alarmującym objawem, który sugeruje nam ewentualne niedobory tej witaminy w naszym organizmie.
Witamina K gdzie występuje
W naturze witamina K występuje w formie witaminy K1 oraz witaminy K2. Czym się one różnią i jakie pełnią funkcje?
- Witamina K1 – występuje w produktach roślinnych a po ich spożyciu organizm przyswaja około 30-70 % zawartości tej witaminy w pożywieniu.
- Witamina K2 – w przeciwieństwie do K1 ta witamina bardzo dobrze się przyswaja i jest wytwarzana przez drobnoustroje. Dotyczy to także drobnoustrojów obecnych w naszym organizmie w jelitach, tworzących niezbędną nam florę bakteryjną.
- Witamina K występuje również w produktach zwierzęcych, w tym w podrobach (najwięcej w wątróbce), mięsach oraz serach.
- Istnieją także syntetyczne źródła witaminy K – tzw. K3, rozpuszczalna w wodzie.
Sprawdź również: Witamina E – co warto wiedzieć?
Szukając źródeł roślinnych witaminy K bierzmy przede wszystkim pod uwagę: sałatę, szparagi, szpinak lub boćwinkę a także kapustę, brokuły, soję, jarmuż i brukselki oraz zioła (bazylię i kolendrę). Również spożywając jajka naturalnie suplementujemy witaminę K.
Witamina K na co wpływa
Zdarza się, że przez dłuższy czas obserwujemy niepokojące zmiany naszego samopoczucia i odnosimy wrażenie, że coś jest nie tak z funkcjonowaniem. Co powoduje niedobór witaminy K? Jak wcześniej wspomniano witamina K bierze duży udział w procesie krzepliwości krwi, toteż jej niedobory mogą objawiać się krwawieniami trudnymi do zatrzymania. Dodatkowo witamina K wpływa na nasz układ odpornościowy. Alarmujące mogą okazać się częste infekcje różnego pochodzenia. Jakie jeszcze obserwujemy przejawy niedoborów witaminy K w organizmie?
- Zaburzona praca jelit,
- Osteoporoza,
- Krwawienia, w następstwie których gojenie się ran przebiega znacznie dłużej niż powinno,
- Pogarszający się stan naszych kości.
U osób dorosłych niedobory witaminy K są mniej prawdopodobne niż np. u noworodków, dlatego też u najmłodszych w szpitalu ta substancja jest podawana w ramach suplementacji. Jak się jednak okazuje nie tylko niedobory mogą stanowić zagrożenie dla naszego dobrego samopoczucia. Również nadmiar witamin niesie za sobą pewne ryzyko skutków ubocznych. Oto lista poniżej:
- Problemy z niedokrwistością,
- Osłabienie,
- Intensywna potliwość ciała,
- Zaburzenia wątroby.
Warto przeczytać: Witamina A – funkcje i źródła
Jaka dieta na suplementację witaminy K
Chcąc w naturalny sposób zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, by nie zabrakło w niej żadnej witamin, warto stawiać na różnorodność i łączenie produktów pochodzenia mięsnego z tymi roślinnymi, dzięki czemu zapewnimy sobie dostęp do wszystkiego co niezbędne. Tak też suplementacja witaminy K za pomocą diety może odbywać się za pomocą łączenia dań mięsnych i podrobów z różnymi sałatkami. Przykładowe dania to:
- Wątróbka z dodatkiem sałaty w sosie winegret posypanej natką pietruszki,
- Danie wegetariańskie – brokuły gotowane na parze i szparagi w sosie maślanym z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym (z bazylią i kolendrą). Dobrym pomysłem jest też chłodnik z boćwiny, który można przyrządzać na różne sposoby, np. z dodatkiem ogórka zielonego i rzodkiewki,
- Gulasz z wątróbki z cebulką oraz brokułami gotowanymi na parze,
- Zielona sałatka – brokuły, szparagi, natka pietruszki, jajka na twardo, sos winegret lub śmietanowy, filet kurczaka podsmażany na oliwie z oliwek z grzankami z masłem bazyliowo-czosnkowym,
- Chłodnik z botwinki podawany z jajkami na twardo, śmietaną i natką pietruszki.
Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta może być równie smaczna jak korzystna dla naszego zdrowia i samopoczucia. Jeśli zależy nam na suplementowaniu niedoborów w organizmie, warto przede wszystkim dbać o podaż brakujących witamin za pomocą naturalnych składników. Bogactwo warzyw i owoców w diecie, a także właściwe proporcje w spożywanej ilości mięsa, jajek i innych składników, pozwalają nam zapewnić sobie bogatą paletę cennych produktów. Pamiętajmy jednak o tym, by sukcesywnie kontrolować stan naszego zdrowia i monitorować ewentualne niedobory lub nadmiar witamin.
Wykonując badania laboratoryjne mamy klarowną informację, czy powinniśmy ubogacić codzienne menu w konkretne składniki. Jeżeli według zaleceń lekarza suplementujemy witaminę K również za pomocą tabletek, pamiętajmy o tym, by nie traktować ich jako źródła zróżnicowanej diety. Jak długo podawać witaminę K? Przede wszystkim musimy regularnie sprawdzać jej poziom w organizmie. Nadmiar może być równie szkodliwy jak niedobór i powodować różne dolegliwości, takie jak bóle w klatce piersiowej, potliwość, czy ogólne złe samopoczucie.
Niedobór natomiast skutkuje znacznym pogorszeniem kondycji naszych kości a nawet może prowadzić do osteoporozy. Również krzepliwość krwi ulega osłabieniu. W sytuacji niedoboru witaminy K mogą zdarzać się krwawienia i wydłużony czas gojenia ran. Wszystkie te objawy powinny być dla nas alarmujące i determinować jak najszybsze wykonanie badań celem sprawdzenia stanu zdrowia i poziomu witaminy w naszym organizmie.