opublikowano 25.12.2020
Witamina A – co należy o niej wiedzieć
Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, niezbędne okazuje się dostarczenie organizmowi witamin. Jedną z najpopularniejszych jest witamina A, która pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a dodatkowo pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry i włosów. Jakie właściwości ma witamina A? Jakie przyczyny niedoboru witaminy A możemy wyróżnić? Czym charakteryzuje się niedobór i nadmiar witaminy A? W jaki sposób ją dawkować? Odpowiedzi na te pytania znaleźć w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.
Jakie właściwości ma witamina A?
Pomimo tego, że witamina A nie należy do materiałów budulcowych, to jednak odgrywa istotną rolę w naszym organizmie i jest niezbędna dla przebiegu wielu biochemicznych procesów. Skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, co powoduje ogólną poprawę stanu organizmu.
Witamina A okazuje się bardzo ważna dla naszego wzroku. Dodatkowo uczestniczy w syntezie białek, jak i również bierze czynny udział w wytwarzaniu u mężczyzn progesteronu. Warto wspomnieć o tym, że skutecznie przyspiesza odnowę naskórka i wytwarzanie elastyny wraz z kolagenem. Dzięki witaminie A skóra jest dobrze nawilżona, jednocześnie charakteryzuje się jędrnością i wysoką elastycznością.
Nieprawidłowa dieta, jako jedna z przyczyn niedoboru witaminy A
Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy A jest oczywiście nieodpowiednia dieta. W takich przypadkach najbardziej rozsądne wydaje się być spożywanie takich produktów, jak chociażby jajka, wątroba, podroby, ryby czy też produkty mleczarskie. Warto również zainteresować się w sposób szczególny czerwonymi, żółtymi i pomarańczowymi owocami i warzywami. Do codziennej diety dołączmy czerwony olej palmowy, w którym występuje duża zawartość karotenów, a to właśnie z nich nasz organizm produkuje witaminę A, przeprowadzając przy tym wiele skomplikowanych procesów. Inną przyczyną niedoboru może okazać się palenie tytoniu, picie alkoholu lub zaburzenie wchłaniania witaminy A.
Objawy i skutki niedoboru Witaminy A
W przypadku niedoboru witaminy A, często mamy do czynienia z duża suchością skóry. Regularnie również jesteśmy świadkami tzw. “gęsiej skórki”. Do tego nasze spojówki stają się suche. Jeśli witamina A nadal nie jest dostarczana, w błonach śluzowych dochodzi do patologicznych zmian, a działanie gruczołów śluzowych jest zaburzone. W późniejszym czasie następuje utrata przejrzystości gałki ocznej. Dopada nas “kurza ślepota”, czyli niedowidzenie zmierzchowe. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do całkowitej utraty wzroku. Niedobór witaminy A prowadzi do tego, że nasza odporność znacznie się obniża, a rozwój kości i zębów spowalnia się. Jeśli niedobór występuje u młodych osób, często skutkiem ubocznym jest zahamowanie wzrostu, dlatego tak ważną kwestią są odpowiednie posiłki dla dorastających dzieci.
Objawy i skutki nadmiaru Witaminy A
Zdarzają się sytuacje, w których witamina A zostaje przedawkowana, wówczas w organizmie jest jej nadmiar. Niestety nie można jej magazynować, dlatego w przypadku nadmiernej podaży może dojść do patologicznych zmian. Pierwszymi objawami najczęściej okazują się osłabione mięśnie, zahamowanie wzrostu, utrata apetytu, uczucie ociężałości, obrzmienie powiek. Skutkiem nadmiaru witaminy A może być chociażby wyłysienie, deformacja kości, dysfunkcje serca, samoistne łamanie się tkanek kostnych, wytrzeszcz, a także krwotoki.
W jaki sposób dawkować witaminę A?
Dawkowanie witaminy A zależne jest zarówno od wieku, jak i od płci. W przypadku dzieci do 3 roku życia, zaleca się 400 µg. Od 4. do 6. roku życia- 450 µg, natomiast od 7. do 9.- 500 µg.
Chłopcy od 10 roku życia do 12 roku życia powinni zażywać dziennie 600 µg witaminy A, natomiast od 13 lat do pełnoletności około 700-800 µg. Zalecana dawka dla dorosłych mężczyzn wynosi 900 µg.
Nieco inaczej wygląda to w przypadku kobiet. Po osiągnięciu 18 roku życia zaleca się stosowanie 700 µg witaminy A, natomiast od 10. do 18- około 600-700 µg.
W jakich produktach występuje witamina A?
Najwięcej witaminy A znajduje się w podrobach mięsnych, jak chociażby w wątrobie kurczaka, wieprzowej i wołowej. Nieco mniej występuje jej w jajach, margarynie, maśle, serze topionym czy tuńczyku. Od 15 µg do 150 µg witaminy A figuruje m.in. w następujących produktach: cielęcina, kurczaki, kaczki, ryby, jogurty, serki twarogowe (półtłuste i tłuste), pieczywo tostowe, makarony dwujajeczne i czterojajeczne. Mikroskopijne ilości witaminy A znajdziemy w rybach, wołowinie, kefirze, mięsie drobiowym, bułkach.