795 300 391

Blog

żyj zdrowo

W jakie produkty powinna być bogata nasza dieta w okresie jesienno-zimowym

opublikowano 25.09.2020

W jakie produkty powinna być bogata nasza dieta w okresie jesienno-zimowym

Coraz krótsze i chłodniejsze dni  jesienią i zimą mają to do siebie, że niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie i pozbawiają nas życiowej energii. U niektórych pojawia się niepokój, ciągłe zmęczenie i brak jakiejkolwiek chęci do działania. W takim przypadku, ciepłe swetry czy codzienne popołudniowe drzemki nie uratują sytuacji. Doskonałym lekarstwem może natomiast okazać się zdrowa dieta wzmacniająca organizm.

Czynniki wpływające na nasze zdrowie i samopoczucie jesienią i zimą.

Okres jesieni i zimy to czas, kiedy łatwo o niedobory niezbędnych składników mineralnych i witamin. Do tego dochodzą częste zmiany pogody i temperatur. Wszystkie te czynniki wpływają na obniżenie naszej odporności oraz zwiększają skłonność do zapadania na różne, sezonowe infekcje. Dlatego w sezonie jesienno-zimowym szczególnego znaczenia nabiera to, co wkładamy na nasze talerze, ponieważ będzie to najważniejszy element wspomagający naszą walkę o zdrowie w czasie przesilenia.

Co więc powinniśmy jeść aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych ? Których pokarmów powinniśmy unikać, a które powinny stanowić podstawę naszej zimowej diety?

Czynniki wpływające na nasze zdrowie i samopoczucie jesienią i zimą.

Dieta jesienno-zimowa. Kilka wskazówek, co warto jeść dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Odpowiednio zbilansowana dieta, w której uwzględnimy produkty spożywcze ze wszystkich grup, jest podczas zimnych i pochmurnych pór roku bardzo istotna dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto w tym okresie wybierać ryż, kasze czy razowe makarony. Do tego oczywiście jak najwięcej warzyw w każdej postaci. Jesienią możemy delektować się burakami, brokułami, marchewką, dynią, papryka czy brukselką. Jesienna dieta to również bogactwo dojrzałych owoców zapewniających duże ilości niezbędnych witamin. Warto tu postawić przede wszystkim na nasze rodzime jabłka, gruszki czy śliwki.

Aby odpowiednio wzmacniać odporność należy pić duże ilości fermentowanych napojów mlecznych, takich jak kefiry czy jogurty oraz uzupełniać posiłki porcjami chudego sera. Aby zapewnić sobie porcję pełnowartościowego białka warto dołączyć do jadłospisu  ryby czy mięsa pochodzącego ze sprawdzonych źródeł.

Ważnym elementem w diecie są również dobre tłuszcze. Najcenniejsze to te pochodzenia roślinnego, na przykład: olej lniany, sezamowy czy oliwa z oliwek.

Trudno sobie wyobrazić sezon jesienno-zimowy bez aromatu przypraw i ziół. Rozgrzewające przyprawy na zimowe wieczory to najczęściej: imbir, kardamon, cynamon czy goździk dodawane do ulubionych napojów. Oprócz tych najbardziej popularnych, warto sięgać również po te mniej wykorzystywane, takie jak: kurkuma, rozmaryn, anyż czy majeranek. Wszystkie pobudzają krążenie krwi, ułatwiają trawienie oraz rozgrzewają. Umiejętnie stosowane, dodają energii, poprawiają samopoczucie i pomagają w walce z ewentualnymi przeziębieniami.

Dieta pudełkowa – pomysł na zdrowe i zbilansowane posiłki dla zabieganych.

Pewnym utrudnieniem w utrzymaniu zrównoważonej diety w sezonie jesienno-zimowym może być brak czasu na jej przygotowywanie. Jeżeli dużo pracujesz, wracasz późno do domu, może Ci brakować czasu na przygotowywanie pożywnych posiłków. Doskonałym rozwiązaniem w takim przypadku może być catering dietetyczny. Dobrze zbilansowana pudełkowa dieta, przygotowana przez profesjonalnych dietetyków, doskonale sprawdzi się w sezonie grypowym. Całodniowe posiłki, przygotowywane przez wyspecjalizowane firmy cateringowe, dostarczane są pod wskazany wcześniej adres. Dania zapakowane są w opakowania dostosowane do bezpośredniego podgrzania ale można je, po wyjęciu, również podgrzewać w tradycyjny sposób. Decydując się na dietetyczny catering, ograniczasz do minimum kontakty z osobami potencjalnie chorymi oraz oszczędzasz bardzo dużo czasu. Jest to dobry pomysł na to, jak można mądrze i odpowiedzialnie dbać o swoje zdrowie w okresie jesienno-zimowym.

 

 

udostępnij

Przeczytaj również

Czym jest witamina A? Funkcje i źródła witaminy.

opublikowano 07.10.2020

Czym jest witamina A? Funkcje i źródła witaminy.

Czytaj dalej
Dieta bez laktozy – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

opublikowano 22.09.2020

Dieta bez laktozy – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin