795 300 391

Blog

żyj zdrowo

Dieta Montignaca – na czym polega i jakie daje efekty?

opublikowano 21.12.2023

Dieta Montignaca – na czym polega i jakie daje efekty?

Dieta wg metody Montignaca jest wyjątkowa. Proponuje swobodny i zrównoważony sposób odżywiania. Nie musisz ograniczać kalorii i patrzeć na wielkość posiłków. Chodzi o to, aby odpowiednio zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na czym polega ta dieta? Sprawdź!

Dieta Montignaca – co to?

To metoda żywienia, która została opracowana przez Francuza Michela Montignaca. Dieta Montignac zakłada, że kalorie nie są kluczowym czynnikiem przybierania na wadze. Jej twórca wykazał, że otyłość i nadwaga są powiązane z wysokim poziomem cukru we krwi. Dieta składa się z dwóch faz: zmniejszania masy ciała i utrzymania zmniejszonej wagi.

Dieta Montignaca – indeksy glikemiczne

Według diety Montignac główną przyczyną przyrostu masy ciała jest spożycie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. To właśnie jej twórca jako pierwszy wprowadził kontrolowanie ładunku glikemicznego u osób chcących schudnąć. Stał się ekspertem w zakresie teoretycznego rozwoju i praktycznych zastosowań koncepcji indeksu glikemicznego, by ograniczyć i zapobiegać zaburzeniom metabolicznym: otyłości, cukrzycy i chorobom serca.

Dieta Montignaca – zasady

Ta metoda odchudzania czasami budzi kontrowersje, zwłaszcza u osób, które nie rozumieją, czym jest dieta Montignaca, na czym polega i jakie są jej ogólne zasady. Otóż chodzi o to, że pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym podnoszą poziom glukozy we krwi. To z kolei powoduje, że organizm wydziela dużą ilość insuliny. W efekcie im wyższy jest indeks glikemiczny, tym większa jest odpowiedź insulinowa. Duży wyrzut insuliny powoduje, że dochodzi do nagłego zmniejszenia stężenia glukozy we krwi. W konsekwencji człowiek szybko odczuwa duży głód.

Dlatego złotą zasadą tej diety jest spożywanie pokarmów o jak najniższym indeksie glikemicznym, najlepiej 35 lub niższym. Ci, którzy chcą utrzymać wagę lub po prostu schudnąć tylko kilka kilogramów, mogą spożywać węglowodany o IG do 50, ale nie wyższym.

Dieta Montignaca - na czym polega i jakie daje efekty

Montignac dieta – zasady łączenia i reguły żywienia

Na czym bazuje dieta Montignaca? Zasady łączenia oraz trzymanie się pewnych reguł żywienia to kwestia, której nie można pominąć. Ważne jest:

  • jedzenie trzech posiłków dziennie: węglowodanowe śniadania i kolacje, tłuszczowe obiady;
  • zachowanie trzech godzin przerwy w jedzeniu po posiłku węglowodanowym i czterech po tłuszczowym;
  • sięganie po owoce na czczo;
  • niełączenie owoców z innymi produktami;
  • zestawianie produktów o niskim IG (do 35) z tłuszczami;
  • łączenie żywności z IG 35–50 z białkami i warzywami.

Dieta Montignaca – produkty dozwolone

Wiadomo już, na czym polega dieta Montignaca. Jak zacząć przygodę z tym sposobem żywienia? Trzeba wiedzieć, co jest dozwolone w jadłospisie. Wiadomo, że każda dieta ma jakieś ograniczenia, i ma je również dieta Montignaca. Co można jeść?

Produkty dozwolone to:

  • produkty zbożowe: amarantus, pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy, kasza jęczmienna i gryczana, ryż brązowy i dziki;
  • tłuszcze: oliwa z oliwek, oleje roślinne, margaryna;
  • białko: chude mięso, owoce morza i ryby (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki), chudy nabiał, jaja;
  • warzywa i rośliny strączkowe: brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, bakłażan, cukinia, surowy burak i marchew, seler, rzepa cebula, por, cykoria, sałata, szczaw, szpinak, ogórek, pomidor, papryka, rzodkiewka, szparagi, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola;
  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, truskawki, agrest, wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, grejpfruty, granaty, awokado, pomarańcze, morwa;
  • orzechy i nasiona: dozwolone wszystkie, ale bez dodatku soli, przypraw i substancji słodzących (w tym miodu i karmelu);
  • słodycze: gorzka czekolada, ale w umiarkowanych ilościach;
  • grzyby;
  • musztarda;
  • woda.

Warto przeczytać również www.fitking.pl/na-czym-polega-efekt-jojo-i-jak-go-uniknac/.

Dieta Montignaca – efekty

Wykorzystywane przepisy w diecie Montignaca i jej zasady żywienia pozwalają schudnąć od 1 do 2 kg w ciągu tygodnia w fazie zmniejszania masy ciała. Według opinii dieta Montignaca daje zadowalające efekty.

Co więcej, potwierdza się jej znaczenie w kontroli wysokiego poziomu cukru we krwi. Dieta Montignaca dla cukrzyków czasami jest szansą na zdrowe życie.

Dieta Montignaca – wady

Jest to dieta dla osób zdyscyplinowanych, które będą kierować się IG przy wyborze produktów. Trzeba również trzymać się zasad łączenia pokarmów i zachowania wstrzemięźliwości w jedzeniu niektórych potraw.

Mimo to śniadania diety Montignaca, obiady i kolacje przy odrobinie chęci mogą być naprawdę smaczne i zróżnicowane, a efekty wynagradzają każdy trud.

udostępnij

Przeczytaj również

Dietetyk – kim jest i czym się zajmuje?

opublikowano 17.01.2024

Dietetyk – kim jest i czym się zajmuje?

Czytaj dalej
Niedobór potasu – przyczyny i objawy

opublikowano 17.11.2023

Niedobór potasu – przyczyny i objawy

Czytaj dalej

Zgłoś problem

Zły adres email

Zaznacz dział

Wprowadź treść

Zaakceptuj regulamin