opublikowano 29.10.2020
Batony proteinowe – czym właściwie są, dla kogo i kiedy je spożywać
Czym są batony proteinowe?
Po batony proteinowe sięga coraz więcej osób. Robią to już nie tylko sportowcy, ale także osoby amatorsko uprawiające różne dyscypliny sportowe oraz ludzie, którzy na co dzień raczej się nie ruszają, jednakże próbują wybierać w sklepach zdrowsze wersje popularnych słodyczy. Bogate w białko przekąski stają się cennym źródłem wartościowych aminokwasów. Nierzadko też są wzbogacane różnymi witaminami i dodatkowymi substancjami, dzięki którym mogą przyspieszać regenerację mięśni, pomagać w spalaniu tkanki tłuszczowej bądź umożliwiać rozbudowę masy mięśniowej.
Głównym zadaniem każdego batona proteinowego jest jednak wspomaganie regeneracji mięśni po wysiłku. Ważne, by zauważyć, że mięśnie nie budują się podczas ćwiczeń, a dopiero po nich. W trakcie treningu dochodzi wyłącznie do rozpadu włókien mięśniowych. Im cięższe są ćwiczenia, tym większe i intensywniejsze są te zerwania włókien, które później muszą się zrosnąć, stając się silniejsze i mocniejsze. W ten sposób mięśnie przygotowują się do przyszłego czekającego je wysiłku. Batony dla sportowców zapewniają im natomiast odpowiedni pokarm do tego, by mogły one rzeczywiście wzrastać. Mając to wszystko na uwadze, można wywnioskować, że po takie proteinowe przekąski nie trzeba sięgać bezpośrednio po treningu. Niektórzy dietetycy zajmujący się komponowaniem diet dla sportowców zalecają nawet, by tego białka w diecie było więcej podczas dni nietreningowych. To właśnie wtedy mięśnie rosną i mogą się odbudowywać. Jeżeli zatem właśnie nastąpił dzień bez ćwiczeń, warto sięgnąć po jakiegoś batona proteinowego.
Nikt nie powinien jednak twierdzić, że batony proteinowe są w stanie zastąpić naturalną żywność. Co prawda występujące w nich białko jest tym samym białkiem, które pojawia się w mięsie, jajach czy nabiale, ale różnica polega na tym, że słodycze ze sklepu – choćby nawet te o prostym składzie – zawsze są produktami przetworzonymi, które należy ograniczać. Po takiego batonika można więc sięgnąć np. raz w tygodniu. Będzie to dobra alternatywa dla standardowych i zwykłych słodyczy.
Batony proteinowe – czy są zdrowe?
Chyba każdy chce teraz zdrowo się odżywiać. Ludzie są już bowiem w pełni świadomi tego, że od jakości ich diety może zależeć stan ich organizmu, ich wygląd, a nawet i samopoczucie. Ty też na pewno próbujesz prawidłowo żywić swój organizm, jednakże od czasu do czasu nie jesteś w stanie oprzeć się pokusie, by sięgnąć po kawałek ciasta, którego zapach skusi cię w piekarni, albo kupić nowy smak ulubionego batona, który dostrzeżesz na półce w hipermarkecie. Nie ma w tym nic złego, o ile tylko ze słodyczami nie zaczynasz przesadzać. A jeśli mimo wszystko chciałbyś totalnie zrezygnować z jedzenia rzeczy, które niczego dobrego nie wnoszą do twojego organizmu, być może powinieneś zainteresować się produktami, jakimi są batony dla sportowców. One na ogół mają o wiele lepszy skład od typowych słodyczy. Czy można jednak powiedzieć z czystym sumieniem, że są zdrowe?
To zależy od tego, na jakiego batona proteinowego uda ci się trafić. Nie każda przekąska kierowana do sportowców będzie bowiem zdrowa, tak jak i nie każdy przetworzony produkt musi być koniecznie niezdrowy. Patrz po prostu na składy. Naucz się je czytać i mniej więcej analizować, a gdy tylko nie będziesz mieć pewności, czy występująca w nich substancja jest dla ciebie w porządku, zawsze szukaj jej w Internecie i od razu o niej czytaj. Na pewno niedobrym składnikiem batonów proteinowych jest zwykły cukier. Jeżeli zobaczysz, że w jednym małym wafelku jest go więcej niż 15 g, od razu powinieneś odłożyć przekąskę z powrotem na półkę. Dlaczego? Ponieważ 15 gramów cukru to całe trzy łyżeczki cukru, czyli o wiele za dużo. Lepsze i zdrowsze batony proteinowe słodzone są natomiast substancjami bez kalorii. Wbrew pozorom tych akurat nie musisz się przesadnie obawiać.
Uważaj też koniecznie na dodane tłuszcze i wystrzegaj się batonów proteinowych, w których składach dostrzeżesz przynajmniej kilka różnych olejów. Co prawda oleje roślinne same w sobie są wartościowe, ale zanim doda się je do słodyczy, poddaje się je procesowi utwardzania. W takiej postaci stają się już źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. A one mogą m.in. uszkadzać serce czy nawet prowadzić do zawału bądź udaru.
Batony proteinowe – kto powinien po nie sięgnąć?
Jakoś tak się stało, że ostatnio wszyscy się z nimi polubiliśmy. Coraz częściej po nie sięgamy i coraz chętniej chwalimy je za to, że mają całkiem niezły skład, a przy tym zaspokajają nasz apetyt na słodycze. Batony proteinowe, bo właśnie o nich mówimy, to praktyczne i wygodne przekąski, z których możemy skorzystać dosłownie w każdej chwili. Przeważnie są spożywane zaraz po treningu lub w trakcie ćwiczeń, ale tak naprawdę możemy je traktować jak zastępstwo dla zwykłych słodyczy i sięgać po nie np. wtedy, gdy najdzie nas nagle mały głód.
Przeważnie jednak przekąski wzbogacone dodatkiem protein są wybierane przez osoby uprawiające różne sporty. Jeżeli sami należymy do grona osób, które są bezustannie aktywne fizycznie, takie batony dla sportowców na pewno dobrze się u nas sprawdzą. Pomogą nam one w kształtowaniu sylwetki. Bo musimy zdawać sobie sprawę z tego, że budowa mięśni nie jest możliwa wyłącznie przy pomocy intensywnych ćwiczeń. Dobry trening to oczywiście podstawa, ale mięśnie muszą też otrzymywać odpowiedni pokarm do tego, by wzrastać, regenerować się oraz odbudowywać. Do tego celu potrzebne są im przede wszystkim proteiny. Skoro więc batony proteinowe zawierają je w większych ilościach, powinniśmy po nie sięgać przede wszystkim po ćwiczeniach lub pomiędzy treningami.
Producenci batonów proteinowych często jednak zaznaczają też na opakowaniach, że ich produkty mogą świetnie się sprawdzić podczas odchudzania. Jest w tym sporo prawdy. Spójrzmy tylko na kaloryczność przeciętnego batona proteinowego i porównajmy ją do wartości energetycznej “zwykłego” batona. Różnicę powinniśmy dostrzec od razu. Prawdopodobnie ten “zwykły” baton będzie zawierać przynajmniej o kilkadziesiąt czy nawet sto kalorii więcej od batona proteinowego. A te drobne z pozoru różnice mogą mieć olbrzymi wpływ na przebieg całego naszego odchudzania. Jeżeli więc batony dla sportowców zastąpią w naszej diecie te klasyczne i zwykłe batony, prawdopodobnie uda nam się szybciej spalać zbędne kalorie i tracić na wadze.
Jak wybierać batony proteinowe?
Skoro teraz ćwiczysz już w miarę regularnie, nie powinieneś więcej sięgać po typowe standardowe słodycze. Trzeba im przyznać, że smakują wyśmienicie, ale nic więcej Ci nie oferują, poza tym, że mogą zwiększać ryzyko nadwagi bądź otyłości. Lepiej na tym wyjdziesz, jeżeli całkowicie usuniesz je ze swojej diety, a zaczniesz sięgać po równie smaczne przekąski o wartościowym składzie. Mogą to być chociażby takie batony dla sportowców. Zwłaszcza te proteinowe staną się rewelacyjnym dodatkiem do twojej codziennej diety, jeśli tylko uda ci się znaleźć takie o prostych i dobrych składach oraz odpowiednim rozkładzie składników odżywczych.
Niezależnie od tego, po co akurat sięgasz w sklepie, jeżeli zależy ci na wybieraniu wartościowych i jakościowych produktów spożywczych, zawsze powinieneś czytać składy. To one są najcenniejszym źródłem informacji na temat każdego artykułu. Nie powinieneś wrzucać niczego do koszyka, póki nie sprawdzisz, z czego zostało to stworzone. Tak samo postępuj w przypadku batonów proteinowych. Nigdy nie wierz producentowi na słowo, nawet jeśli zaznaczył on na przodzie opakowania, że jego produkt idealnie sprawdza się właśnie u sportowców. Akurat te napisy nie muszą mieć wiele wspólnego z prawdą. Nie ma jasnych przepisów prawnych co do tego, co wolno, a czego nie wolno umieszczać na przodzie opakowania. Producent może więc sobie kłamać, że jego baton jest super zdrowy i super odżywczy, a tuż pod folią może kryć się przekąska napakowana czystym cukrem i okropnym olejem palmowym. Zawsze sprawdzaj więc batony proteinowe, zanim w ogóle je kupisz. Naucz się czytać ich składy, by potem nie poświęcać na to za dużo czasu.
Jest jeszcze jeden fantastyczny sposób na to, by móc zawsze dodawać do diety wyłącznie te zdrowe, odżywcze i bezpieczne dla organizmu batony dla sportowców. Jeżeli nie chce ci się stać godzinami przy każdej półce z przekąskami, naucz się tworzyć takie rzeczy zupełnie sam. Przepyszne batony proteinowe możesz wykonać z płatków owsianych, daktyli oraz odżywki białkowej. Kombinuj też z dodatkami. Masę świetnie uzupełnią orzechy, bakalie oraz drobne kawałeczki gorzkiej czekolady.