Catering dietetyczny, całodniowy | Fit King Olsztyn

Blog

żyj zdrowo

opublikowano 27.02.2019

Dobroczynne właściwości produktów kokosowych

Dobroczynne właściwości produktów kokosowych

Dobroczynne produkty kokosowe

Kokos czyli inaczej orzech kokosowy zawiera wiele substancji aktywnych.  Miąższ kokosa, czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha, jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor a także w kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym. Mimo iż miąższ kokosa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe to nie są takie same tłuszcze jakie znajdują się w produktach zwierzęcych. Są inaczej metabolizowane i nie są odkładane w postaci materiału zapasowego ale stanowią szybko dostępne źródło energii dla organizmu.

Główne produkty pozyskiwane z kokosa:

  • Wiórki kokosowe – starte jadalne części owocu kokosowego, wykorzystywane głównie do produkcji ciast, ciasteczek czy mufinek,
  • Olej kokosowy – składa się w ponad 60% z kwasów tłuszczowych z łańcuchem średniej długości. Na rynku znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego. Pierwszy z nich jest rafinowany, ta odmiana nie ma charakterystycznego aromatu, a poza nim pozbawiona jest też wielu cennych i wartościowych dla zdrowia właściwości poprzez poddaniu procesowi rafinacji. Proces ten sprawia, że olej rafinowany ma dłuższą datę przydatności do spożycia, jest bardziej przezroczysty i ma wyższą temperaturę palenia. Drugi rodzaj oleju to olej kokosowy nierafinowany (Virgin, tłoczony na zimno, nieczyszczony). Powszechnie uznawany za bogatszy w składniki odżywcze i o charakterystycznym zapachu oraz smaku. Metoda pozyskiwania, która nie zakłada oddziaływania wysoką temperaturą i odbywa się całkowicie mechanicznie, sprawia, że pozostaje w nim więcej wartości odżywczych.
  • Mleczko kokosowe– pozyskiwane z jadalnych części owocu kokosa przetartego z wodą. Najlepsze mleczko kokosowe to takie w których zawartość ekstraktu z kokosa wynosi powyżej 80%. Skład i kaloryczność mleka kokosowego jest zależna od sposobu jego wytworzenia i zawartości wody. Mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 %, na miedź w 13 %. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
  • Mąka kokosowa– ma słodkawy smak i delikatnie kokosowy zapach oraz silne właściwości absorpcyjne, dlatego musi być przechowywana w suchym miejscu i szczelnie zamknięta. Mąka kokosowa zawiera więcej białka i tłuszczu, 13-krotnie więcej błonnika i mniej węglowodanów niż oczyszczona mąka pszenna. Mąka kokosowa jest bezglutenowa a także jej indeks glikemiczny wynosi 35, natomiast mąki pszennej 111, stąd możliwość wykorzystania przez diabetyków.

Produkty kokosowe zdobywają coraz większą popularność. Ich asortyment rozszerza się i poza produktami podstawowymi, jak owoc i wiórki kokosowe obejmuje również mleczko, wodę, olej, mąkę, cukier i pastę. Do chwili obecnej badania naukowe wykazały szereg właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych a także możliwość wykorzystania produktów kokosowych w profilaktyce chorób nowotworowych, w walce z zaburzeniami lipidowymi (niedożywienie) czy też przy osteoporozie. Produkty kokosowe są bezglutenowe oraz mają niski indeks glikemiczny dlatego mogą być również wykorzystywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, celiakią oraz alergią pokarmową.