opublikowano 22.09.2021
Sezon na dynie – co zrobić z dyni, jak piec, jak przechowywać
Sezon na dynie rozpoczyna się tak naprawdę już w lipcu. Wówczas pierwsze dynie trafiają na sklepowe półki i z miesiąca na miesiąc przybywa na sklepowych półkach. Warto wiedzieć, że dynia jest jednym z podstawowych składników diety lekkostrawnej, a co więcej jest ona niezwykle zdrowa i niezwykle smaczna. Najbardziej popularnym pomysłem na wykorzystanie dyni jest zupa krem, jednak można wykorzystać ją na wiele innych sposobów. Zatem co zrobić z dyni? Czy dynię można mrozić, a także jak wydrążyć dynię?
Co zrobić z dyni?
Jeśli szukacie pomysłów na to jak zrobić dynie, to istnieje mnóstwo kombinacji i możliwości, które nie ograniczają się tylko do zupy krem. Dynia może być podstawowym składnikiem wielu dań. Szczególną popularnością cieszą się przepisy na kaszę jaglaną z pieczoną dynią, quinoę z dynią i serem kozim, a także sałatka z dynią i brokułami. Warto wiedzieć, że dynia jest również składnikiem wielu dań, w diecie lekkostrawnej dla dzieci. Można z niej przyrządzać dania lekkie jak np. zupę z pieczoną dynią, czy zupę warzywną, ale również o wiele bardziej sycące dania jak chociażby makaron z dyniowym pesto. Co więcej, można ją również podawać na słodko, wówczas poleca się ciasto z dyni bez pieczenia, a nawet tartę z dynią na spodzie kakaowym. Można z niej zrobić również przetwory i schować do piwnicy, by cieszyć się smakiem dyni nawet po zakończeniu sezonu. Warto jednak w pierwszej kolejności wiedzieć, jak poddawać ją obróbce. Zacznijmy więc od tego jak obrać dynię? Będzie nam potrzebny ostry nóż, którym odcinamy ogonek i końcówkę po drugiej stronie. Kolejno mniejszym nożykiem np. do obierania ziemniaków, możemy delikatnie zetrzeć z niej skórkę. Tak obraną dynie można bezpiecznie pokroić i wykorzystać w kuchni. Warto również wiedzieć, jak wydrążyć dynię. Jest to niezwykle proste i wystarczy nam niewielka łyżeczka, którą sprawnie i szybko usuniemy pestki ze środka. Podsumowując to co z dyni można wykonać, śmiało należy stwierdzić, że sprawdzi się ona zarówno serwowana na słodko jak i na słono, a wariacje na talerzu, zależą jedynie od naszej kreatywności.
Jak piec dynię?
Skoro wiemy już jak zrobić dynię na różne sposoby, warto zastanowić się nad możliwością jej pieczenia. Zupa z pieczonej dyni, czy kasza z pieczoną dynią mogą stać się prawdziwymi przysmakami domowników. Pieczona dynia idealnie nada się również na przygotowanie lekkiego i smacznego musu. By ją upiec, w pierwszej kolejności należy dynię obrać, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki. W tym samym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do około 180 stopni Celsjusza. Wykładamy na blachę papier do pieczenia i układamy kawałeczki dyni po czym delikatnie możemy skropić je oliwą. Całość powinna się piec przez około 35 minut, po czym dynia powinna być miękka i niezwykle łatwo będzie można ją zmiksować, a także wykorzystać do innych przepisów.
Jak przechowywać dynię?
Dynia jest niezwykle wdzięcznym warzywem i rzadko zdarza się, że wykorzystamy ją od razu w całości. Warto więc wiedzieć jak przechowywać dynię, by nie musieć jej później wyrzucać. Najważniejsze jest to, że można ją przechowywać od 3 od nawet 6 miesięcy, w zależności od wybranej metody. Jednym z najpopularniejszych sposobów, na zachowanie jej walorów smakowych jest przechowywanie jej w przewiewnym i nasłonecznionym pomieszczeniu bez przykrycia. Kolejną możliwością jest jej zamrożenie. Często jednak pojawiają się wątpliwości czy dynię można mrozić, tak by zachowała ona swoje właściwości. Okazuje się, że jak najbardziej można to zrobić. Jak więc mrozić dynię? Otóż możemy pokroić ją w kostkę, a następnie przełożyć do foliowych torebek i umieścić w zamrażarce, ale równie dobrze możemy zetrzeć ją na tarce, a następnie poporcjować w plastikowe pojemniki i zamrozić. O ile wystarczy nam miejsca w zamrażalniku, możemy umieścić tam także większe kawałki dyni ze skórą, jednak bez pestek. Idealnym rozwiązaniem jest także przygotowanie kremu z dyni i zamrożenie go, przez co będziemy mieć gotowe posiłki, które możemy okrasić dodatkowymi składnikami i przyprawami tuż po rozmrożeniu.